Ryssar åtalas för inblandning i USA-valet

Robert Mueller, den särskilde åklagaren som leder utredningen av Rysslands inblandning i USA:s presidentval. Bild: Lehtikuav/AFP/Alex Wong

Tretton ryska medborgare och tre ryska organisationer åtalas i Mueller-utredningen för inblandning i USA:s presidentval. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton.

Med anklagelserna, som väcks i en åtalsjury, riktar den särskilde åklagaren Robert Mueller nu fokus på Ryssland. Enligt domstolsdokumentet som släppts har de misstänkta sedan 2014 och fram till i dag konspirerat för att påverka amerikansk politik, bland annat valrörelsen 2016.

– Åtalen visar att Ryssland ville så split i USA, säger biträdande justitieministern Rod Rosenstein på en pressträff i Vita huset.

– Det är en påminnelse om att människor inte alltid är dem de utger sig för att vara på internet, säger han, och tillägger att det inte finns bevis för att inblandningen påverkade valutgången.

Trump informerad

President Donald Trump informerades under fredagsmorgonen och har ännu inte kommenterat åtalen. Presidenten har flera gånger avfärdat anklagelser om rysk inblandning i valrörelsen som fejknyheter, ägnade att ifrågasätta hans valseger.

Muellers utredning motsäger detta, men det nya åtalet innehåller inget som stöder att Trumps medarbetare medvetet skulle ha medverkat i de ryska försöken att påverka valet.

Fyra ur Trumps kampanjorganisation har tidigare åtalats i Muellers utredning.

De inrikespolitiska kommentarerna haglade efter fredagens offentliggörande. Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, sade att det nu står helt klart att Ryssland försökte påverka valet 2016. Hon uppmanar president Donald Trump att straffa Ryssland med nya sanktioner.

Leddes av Putinvän

Gruppen ska ha letts av Jevgenij Prigozjin, nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och sedan tidigare föremål för amerikanska sanktioner. Den ska ha haft sin bas i Putins hemstad S:t Petersburg.

Prigozjin själv säger att han tar anklagelserna med ro.

– Amerikanerna är mycket känslosamma. De ser vad de vill se. Jag hyser stor respekt för dem. Jag är inte alls upprörd över att jag finns på listan. Om de vill se djävulen, så låt dem göra de, säger han enligt Reuters till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova kallar anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet för "absurda", rapporterar Interfax.

Ville stötta Trump

De åtalade ska via sociala medier ha nått "ett markant antal" amerikaner. Några ska ha utgett sig för att vara amerikanska medborgare i kommunikation med individer med koppling till president Donald Trumps presidentvalskampanj.

Deras strategiska mål ska ha varit att störa det politiska systemet i USA. Från mitten av 2016 var inriktningen att stötta Donald Trump och misskreditera hans demokratiska motståndare Hillary Clinton.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes förra året för att utreda misstankarna om rysk inblandning i presidentvalet.

En åtalsjury som har tillsatts av den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller har väckt åtal mot 13 ryska medborgare och tre ryska organisationer som anklagas för att ha försökt påverka amerikansk politik.

Ryska Internet Research Agency (IRA), baserad i S:t Petersburg, är en av de tre utpekade organisationerna. IRA, ibland kallad den ryska trollfabriken, är en organisation som ska ha anställt hundratals personer för sprida fejkade uppgifter via falska konton i sociala medier.

Det 37 sidor tjocka åtalet beskriver en sammansvärjning för att påverka den amerikanska valrörelsen. Det ska bland annat ha skett genom att de åtalade använt falska identiteter i sociala medier. Några av dem har också rest till USA för att samla information och för att försvåra försök att spåra aktiviteterna till datorer i Ryssland.

Den ryska gruppen ska ha letts av affärsmannen Jevgenij Prigozjin som står Rysslands president Vladimir Putin nära.

Källa: Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning