Ryskt vaccin godkänns i Ungern

En man vaccineras med det ryska Sputnik-vaccinet på en klinik i Moskva. Arkivfoto. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT Bild: Pavel Golovkin/TT-AP

Ungern blir första EU-land att ge nödtillstånd för användande av det ryska coronavaccinet Sputnik. Från Ryssland utlovas leverans "inom kort".

Beslutet om nödtillstånd för såväl Sputnik som Astra Zenecas covid-19-vaccin bekräftas av premiärminister Viktor Orbáns kabinettschef enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tillståndet för Sputnik gäller i sex månader och kommer sedan Ungern – som enda EU-land – länge haft diskussioner med Ryssland om användande av det ryska vaccinet.

"Inom kort"

Kirill Dmitrijev, chef för den ryska investeringsfond som hanterar det internationella utskickandet av Sputnik, lovar nu att "inom kort" börja leverera till Ungern.

– Beslutet är väldigt viktigt för det visar att vaccinets säkerhet och effektivitet uppskattas stort av våra partner i Ungern, säger Dmitrijev, enligt Reuters.

När det gäller det ungerska tillståndet för Astra Zenecas vaccin får det mindre betydelse tills vidare, då Ungern ändå inväntar nästa veckas beslut om allmänt godkännande från EU:s läkemedelsmyndighet EMA innan några leveranser kommer igång.

Många döda

Medlemsländerna i EU har legal möjlighet att utfärda egna nödtillstånd för användande i det egna landet. Å andra sidan har EU-länderna lovat varandra att invänta EMA-processen.

För Sputnik väntar inte något allmänt EMA-godkännande förrän tidigast i februari.

Ungern klarade sig relativt väl igenom den första coronavågen i fjol våras, men har haft en betydligt tyngre höst och vinter. Landet har hittills registrerat 11 409 covid-19-döda på strax under tio miljoner invånare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning