Ryskt medielaboratorium kämpar för det fria ordet i Riga

De oberoende ryska medierna är ständigt utsatta. Nyhetssajten Meduza valde att undvika Kremls repressiva lagar genom att ha Riga som bas. HBL har besökt Meduzas redaktion i Riga.

– Vi lever som i ett laboratorium. Ett enormt socialt experiment. För oss som kommer hit är jobbet allt – vi har nästan ingen fritid. Jag är väldigt lycklig! säger journalisten Lika Kremer.

Vi sitter i Meduzas mötesrum. Det ligger i en rymlig våning i ett stort gammalt sekelskifteshus i Riga. Här jobbar drygt tjugo ryska journalister på en sajt som bevakar Ryssland och publicerar nästan allt sitt material på ryska – men som har sin redaktion i Lettlands huvudstad.

– I våra huvuden lever vi i Moskva. Vi bara övernattar i Riga. Det är klart att vi helst av allt vill vara i Ryssland, men så länge det inte är ett samhälle där man kan lita på lagen kommer vi att vara kvar i Lettland, säger Meduzas ansvariga utgivare Galina Timtjenko.

Det är klart att Moskva är mycket större än Riga och där finns mer att se och göra. Men jag har inga planer på att flytta tillbaka just nu. Det är för oförutsägbart i Ryssland, säger bildredaktören Valerij Gorochov. Bild: Oksana Jusjko

För tre år sedan fick hon sparken från en av Rysslands då mest lästa sajter, lenta.ru. Fram till år 2014 höll lenta.ru en oberoende linje, något som ändrades då ägaren Aleksandr Mamut avskedade Timtjenko. När Timtjenko avgick beslöt en stor del av journalisterna att lämna sajten med henne.

Samma år grundade Galina Timtjenko och flera av hennes medarbetare i stället Meduza. I dag tillhör Meduza de mest citerade ryska sajterna på sociala medier. I oktober månad låg man etta med en artikel om hur ryska kvinnliga skådespelare ser på #metoo – ett ämne som för övrigt har diskuterats mycket lite i Ryssland. Enligt Galina Timtjenko är ett av Meduzas viktigaste uppdrag att förnya den ryska journalistiken.

– Vi har ett helt annat anslag än de flesta ryska medier, vi vågar sticka ut hakan mer och använda ett modernare språk, säger Timtjenko.

Meduza har 24 fast anställda journalister och ännu fler frilansare som jobbar från Ryssland. Antalet unika läsare per månad är enligt Timtjenko just nu 8 miljoner.

Riga är tryggt. Så fort situationen tillåter det så flyttar vi tillbaka till Moskva. Men i dagens situation, med en massa nya lagar som ständigt utnyttjas för att begränsa det fria ordet, är det mycket bekvämare att jobba i Riga, säger Galina Timtjenko som är en av Meduzas grundare. Bild: Oksana Jusjko

– I fjol tjänade vi 1,5 miljoner euro. I år blir det ca 2,2 miljoner. Drygt 73 procent av våra inkomster är annonser, men inkomsterna lider av att vi får betalt för annonser i rubel och betalar ut löner i euro, säger Timtjenko.

Helt självförsörjande är Meduza inte – man får även finansiellt stöd, men Timtjenko vill inte säga av vem. Ägaren är också hemlig. Ursprungligen ville Michail Chodorkovskij, oligarken i landsflykt, vara med och starta Meduza. Han drog sig senare ur.

Att Timtjenko valde ut Riga för att grunda sin nya redaktion var ett lätt val.

– I Riga finns många ryskspråkiga och språkmiljön är viktig för en journalist. Prisnivån är låg. Här kan vi lita på att lagarna följs, skattesystemet är begripligt och ändras inte hela tiden. Det gör att vi kan fokusera på journalistik och inte på att försvara oss mot nya, godtyckliga lagar.

Jag frågar om det inte blir problematiskt i längden att jobba utanför Ryssland. Förlorar man inte sin fingertoppskänsla för vad som pågår i landet?

– Via nätet lever vi i Moskva. De ryska sociala medierna är en riktig guldgruva när det gäller att gräva fram information. Och vi har fasta medarbetare i Ryssland som skriver för oss därifrån. Samtidigt vill vi ju att Ryssland ska bli ett normalt land. Så fort vi ser en möjlighet att flytta tillbaka gör vi det på en gång, säger Timtjenko.

Vi lever som i ett laboratorium. Vår redaktion är att betrakta som ett socialt experiment, utanför jobbet har vi nästan inget liv, säger Lika Kremer som flyttade till Riga från Moskva för två år sedan. Hon älskar att jobba på Meduza. Bild: Oksana Jusjko

Valerij Gorochov är bildredaktör. Han har jobbat för Meduza i Riga och trivs bra, men säger att han saknar Moskva.

– Riga är fint, men om man jämför med kulturutbudet i Moskva var det inte så lätt att flytta hit. Men jag har inga planer på att återvända till Ryssland. Det är för osäkert och oförutsägbart som land, säger Gorochov.

Galina Timtjenko är däremot optimist när det gäller oberoende ryska mediers möjligheter att överleva – trots att det fria ordet ständigt kringskärs i Ryssland.

– Vi ser en tydlig utveckling mot allt fler medelstora, regionala medier som ofta gör ett fantastiskt jobb. Titta på till exempel 7x7 som görs i bland annat Tjeljabinsk och Barnaul. De är fantastiska! Titta på Mediazona, en sajt som enbart skriver om fängelser och fängelseförhållanden men som växer sig allt större. Det ryska medielandskapet håller på att ändras i grunden. Jag är optimist.

Fakta

Ryska medier

De ryska medierna är indelade i:

Statsägda eller Kreml-lojala tv-kanaler (Rossija 1, Kanal 1, RT, NTV, REN-TV). Rysslands enda oberoende tv-kanal är Dozjd, som inte visas av de stora kabelnätverken.

En stor mängd radiokanaler, både regimtrogna och oberoende. Den mest kända kanalen med en självständig agenda är Radio Echo Moskvy. Majoritetsägare i Echo Moskvy är det statliga gasbolaget Gazprom men kanalen har trots detta lyckats hålla en kritisk linje.

Regimtrogen press (Rossijskaja Gazeta, Izvestija, Komsomolskaja Pravda).

Helt eller delvis oberoende press (RBK, Vedomosti, Novaja Gazeta).

Kremltrogna sajter som lenta.ru, gazeta.ru och life.ru.

Oberoende nyhetssajter som rbc.ru, fontanka.ru och meduza.io.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00