Ryskt intresse för snabbare tåg mellan Helsingfors och Moskva

Snabbtåget Sapsan går mellan S:t Petersburg och Moskva. Med den snabbaste förbindelsen kommer man fram på tre timmar och 46 minuter. Bild: Mostphotos

Det är inte bara på hemmaplan som det talas om en snabbare tågförbindelse mellan Finland och Ryssland. Nu kommer signaler också från den ryska biträdande premiärministern.

Rysslands biträdande premiärminister Maxim Akimov säger att den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Moskva och S:t Petersburg kunde få en förlängning till Finland i framtiden.

– Säkerligen under det andra skedet. Vi skulle vilja förlänga linjen till Helsingfors, sade Akimov till nyhetsbyrån Tass i en intervju som publicerades på måndagen.

I en intervju med HBL på måndagen sade VR:s vd Rolf Jansson att han gärna ser ett snabbtåg mellan Helsingfors och Moskva.

– Skulle man komma ner till åtta timmar är det ett helt annat koncept jämfört med fjorton timmar.

Enligt Akimov finns det så vitt han vet inga diskussioner om det här på politisk nivå ännu. Han poängterar att han diskuterar ämnet på ett idéstadium.

Ryssland planerar att bygga ny räls för ett höghastighetståg mellan Moskva och S:t Petersburg. Då skulle den nuvarande topphastigheten på 250 km/h öka till upp till 400 km/h. Med den allra snabbaste turen nu kommer man fram på tre timmar och 46 minuter. De nya tågen skulle förkorta restiden ytterligare.

Tidigare i sommar sade Oleg Tony, som är vice vd för de ryska statsjärnvägarna, att man gärna tittar på möjligheterna för ett byte från tåget mellan Moskva och S:t Petersburg till tåget mellan S:t Petersburg och Helsingfors. Bytet skulle göras på Ladoga-tågstationen i S:t Petersburg.

Det nuvarande snabbtåget Sapsan till Moskva går från Moskovskij-stationen i S:t Petersburg medan Allegro-tåget från Helsingfors ankommer till stationen Finljandski i S:t Petersburg.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning