Ryskt flygplan uppges ha störtat i havet

Staden Petropavlovsk-Kamtjatskij i Kamtjatka i Ryssland. Arkivbild. Bild: ALAN QAURTLY/TT-AP

Ett ryskt flygplan med minst 28 personer ombord rapporteras ha kraschat i havet nära Kamtjatkahalvön i ryska Fjärran östern.

Katastrofmyndigheter ska ha lokaliserat nedslagsplatsen och fler fartyg är på väg dit, skriver den ryska nyhetsbyrån Ria.

Kontakten med flygledningen ska ha brutits när planet försökte landa i Palana i Kamtjatka. Flygplanet var på väg från staden Petropavlovsk-Kamtjatskij.

Ryska nyhetsbyråer uppges inledningsvis ha tagit emot motstridiga uppgifter om vad som hänt, bland annat florerade uppgifter om att planet störtat vid en kolgruva.

Sex besättningsmän och ett eller två barn ska finnas bland de 28 personerna ombord.

Ryssland brukade vara ökänt för flygolyckor, men har förbättrat sin säkerhetsstatistik. Problem med dåligt underhåll av flygplan och svaga säkerhetsföreskrifter kvarstår dock och flera dödliga flygkrascher har inträffat på senare år. Den senaste stora olyckan var i maj 2019, när ett plan från flygbolaget Aeroflot kraschlandade och fattade eld på landningsbanan på en flygplats i Moskva. 41 personer dog.

Fjärran östern är ett av Rysslands federala distrikt. Det omfattar stora delar av de östra landområdena. Det anses vara ett område där det kan vara farligt att flyga, på grund av svåra väderförhållanden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning