Ryske stjärnan frias: "Medicin till min bebis"

Sergej Sjubenkov. Arkivbild. Bild: Marc Femenia/TT

Den ryske friidrottsstjärnan Sergej Sjubenkov har frikänts från dopningsmisstankar i vad som kallas för "ett verkligen exceptionellt fall". Förklaringen som accepteras? Sjubenkov hävdar att han fått i sig en förbjuden substans i samband med att han har gett sin bebis medicin.

Det var i december 2020 som 30-årige Sergej Sjubenkov, vid ett test som togs utom tävlan, testade positivt för acetazolamid – ett medel som används för att dölja andra dopningspreparat. Enligt BBC riskerade VM-guldvinnaren från 2015 på 110 meter häck en fyra år lång avstängning.

Men nu har Sjubenkov alltså friats av friidrottens antidopningsorganisation Athletics integrity unit (AIU), som kallar det hela för "ett verkligen exceptionellt fall".

Detta då AIU godtar Sjubenkovs förklaring, att han oavsiktligt har fått i sig rester av acetazolamid i samband med att han har gett medicin till sin bebis.

"Små rester"

"Min tremånaders son fick en medicin utskriven som finns med på Wadas (Internationella antidopningsbyråns) förbjudna lista. Men ett barn i den åldern kan inte svälja, så vi var tvungna att göra i ordning pillren på ett särskilt sätt. Det gjorde att små rester av medicinen fanns kvar i mitt kök, vilket medförde det här positiva testet", skriver Sjubenkov på Instagram.

"Efter en grundlig undersökning av friidrottarens förklaring ... har AIU godtagit att det positiva resultatet kom från ett oavsiktligt intag av rester från en medicin som användes för att behandla en familjemedlem", säger AIU i ett uttalande.

Får han OS-chansen?

Beslutet öppnar möjligheten för Sergej Sjubenkov – som bland annat även har tagit två EM-guld och två VM-silver – att kunna tävla i sommar-OS i Tokyo nästa månad. Han finns emellertid än så länge inte med på listan över ryska friidrottare som kan tävla internationellt under neutral flagg.

Ryska friidrottare får sedan 2015 inte tävla under rysk flagg sedan det framkommit att det fanns en omfattande och statsstödd dopningsverksamhet i rysk friidrott.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning