Ryska VM-laget dopningsutreds – premiärministern avfärdar misstankarna mot fotbollslag

Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI

Ryska biträdande premiärminister Vitalij Mutko avfärdade på söndagen uppgifter om att landets trupp i fotbolls-VM 2014 skulle vara under utredning för dopning.

Den brittiska tidningen The Mail on Sunday rapporterade att hela det ryska laget från fotbolls-VM 2014 utreds för dopning av internationella fotbollsförbundet Fifa som en del av en mer omfattande utredning av den statsledda dopningen i landet.

Mutko, som också är ordförande för det ryska fotbollsförbundet, säger att det hela är nonsens och insisterar att det aldrig förekommit dopningsproblem i rysk fotboll.

– Det har aldrig varit, och kommer aldrig att vara, några dopningsproblem inom vår fotboll. Vårt landslag testas hela tiden och det testas efter varje match, sade Mutko enligt nyhetsbyrån Tass.

Tidningen rapporterar att de 23 spelarna från VM-truppen finns med på en lista med över 1 000 idrottare som dopningsutredare tittar närmare på. De ingår på grund av oklarheter kring urintest. Fifa har inte kommenterat uppgifterna till tidningen.

Ryssland tog sig inte vidare från gruppspelet i VM 2014. Flera av spelarna från VM i Rio är med i årets Confederations Cup, även kallat för-VM, som spelas i Ryssland.

Vid OS i Rio i fjol stoppades över 100 ryska idrottare från att tävla, inklusive hela friidrottstruppen. Detta sedan den internationella antidopningsbyrån Wadas utredare rapporterade att statligt sanktionerad dopning förekommer i rysk idrott.

Mutko var tidigare idrottsminister och har anklagats för att ha varit inblandad i den omfattande dopningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning