Ryska utspelet mot Pärmäkoski – "hon är inte den enda"

Krista Pärmäkoski firade segern i världscupen i Lahtis nyligen.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski får kritik i Ryssland.

Ryssland tog hem åtta OS-medaljer i längdåkningen i Pyeongchang, men uppenbarligen väcker sanktionerna mot landet fortfarande känslor. Ryssland har tidigare gått ut med hård kritik mot att bland annat norska skidåkare använder astmamedicin för att behandla sina luftvägsbesvär och nu får också Krista Pärmäkoski en släng av samma slev.

Ilta-Sanomat berättade förra fredagen att Pärmäkoski använt sig av ett läkemedel som kräver dispens i OS. Det är oklart vilken typ av läkemedel det handlar om, men dispens krävs för bland annat kortison, insulin och vissa astmamediciner.

– Hon är inte den enda. Hälften av eliten har sjukdomar och olika tillstånd. Jag vill inte gå in på detaljer men kan tillägga att jag inte har några besvär som kan förorsaka spekulationer, säger Nataljia Neprjaeva till Openski.ru.

– Jag är frisk och jag är väldigt glad att jag kan kämpa ärligt också mot dem som har avvikelser.

Neprjaeva var tvåa på 10 km klassiskt i världscupen i Lahtis, då Krista Pärmäkoski tog sin andra seger i världscupen. I OS var hon del av det ryska laget som tog brons i stafetten.

Det är det internationella skidförbundet Fis som beviljar läkemedelsdispenser efter en noggrann process. Utgångsläget är att läkemedlet inte får förbättra prestationsförmågan i jämförelse med en frisk idrottsutövare. Enligt Katja Mjøsund, ordförande i SUEK:s dispenskommitté och medlem av Wadas expertkommission, är systemet svårt att manipulera eller utnyttja.

Ryssland misstänks för systematisk dopning inför vinter-OS i Sotji. Därför var ett hundratal ryska toppidrottare avstängda från OS i Pyeongchang.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00