Ryska strålningsmätare stängdes av efter smäll

Explosionen inträffade nära ryska Archangelsk den 8 augusti. Bild: TT

Ryssland avfärdar anklagelser om avstängda sensorer som mäter radioaktiv strålning i samband med explosionen på en militär anläggning utanför Archangelsk för två veckor sedan.

I ett uttalande hävdar landet att organisationen CTBTO, som har hand om ett globalt nätverk som mäter strålning, inte har något med saken att göra samt att informationsdelning om strålningsdata är frivillig.

Uppgifterna om att sensorerna stängts av framfördes av CTBTO:s chef tidigare i veckan. Han hävdade då att de två sensorer som finns närmast platsen för explosionen slutade att sända signaler två dagar efter det att den ägt rum. Enligt CTBTO-chefen borde rökplymen från explosionen nått en av sensorerna vid den tidpunkten och då gett utslag.

De två sensorstationerna, Dubna och Kirov, är de två som ligger närmast platsen för explosionen den 8 augusti. Den 10 augusti slutade de sända, och ryska myndigheter uppgav för CTBTO att de hade "kommunikations- och nätverksproblem".

CTBTO-chefen har twittrat en simulation av hur rökplymen från explosionen beräknas ha rört sig – och den visar att den bör ha nått Dubna den 10 augusti och Kirov den 11 augusti.

– Jag ser det här som ett underligt sammanträffande, säger Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association.

Tre dagar därefter, den 13 augusti, slutade ytterligare två stationer fungera. Simulationen visade att rökplymen bör ha nått en av dem, Zalesovo i Sibirien, just den 13 augusti.

Det statliga kärnkraftsorganet Rosatom har uppgett att fem anställda vid anläggningen miste livet, men bortsett från att explosionen inträffade i samband ett test av en raketmotor är få detaljer om vad som hänt kända.

LÄS OCKSÅ: Ryska myndigheter evakuerar invånare efter kärnvapenolycka

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning