Ryska strålningsmätare stängdes av efter smäll

Explosionen inträffade nära ryska Archangelsk den 8 augusti. Bild: TT

Ryssland avfärdar anklagelser om avstängda sensorer som mäter radioaktiv strålning i samband med explosionen på en militär anläggning utanför Archangelsk för två veckor sedan.

I ett uttalande hävdar landet att organisationen CTBTO, som har hand om ett globalt nätverk som mäter strålning, inte har något med saken att göra samt att informationsdelning om strålningsdata är frivillig.

Uppgifterna om att sensorerna stängts av framfördes av CTBTO:s chef tidigare i veckan. Han hävdade då att de två sensorer som finns närmast platsen för explosionen slutade att sända signaler två dagar efter det att den ägt rum. Enligt CTBTO-chefen borde rökplymen från explosionen nått en av sensorerna vid den tidpunkten och då gett utslag.

De två sensorstationerna, Dubna och Kirov, är de två som ligger närmast platsen för explosionen den 8 augusti. Den 10 augusti slutade de sända, och ryska myndigheter uppgav för CTBTO att de hade "kommunikations- och nätverksproblem".

CTBTO-chefen har twittrat en simulation av hur rökplymen från explosionen beräknas ha rört sig – och den visar att den bör ha nått Dubna den 10 augusti och Kirov den 11 augusti.

– Jag ser det här som ett underligt sammanträffande, säger Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association.

Tre dagar därefter, den 13 augusti, slutade ytterligare två stationer fungera. Simulationen visade att rökplymen bör ha nått en av dem, Zalesovo i Sibirien, just den 13 augusti.

Det statliga kärnkraftsorganet Rosatom har uppgett att fem anställda vid anläggningen miste livet, men bortsett från att explosionen inträffade i samband ett test av en raketmotor är få detaljer om vad som hänt kända.

LÄS OCKSÅ: Ryska myndigheter evakuerar invånare efter kärnvapenolycka

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning