Ryska protester mot USA:s nya sanktioner

Aluminium-magnaten Oleg Deripaska är en av dem som finns med på USA:s sanktionslista. Bild: Lehtikuva/AFP/Johannes Eisele

USA inför sanktioner mot sju ryska oligarker och tolv företag som de kontrollerar.Straffåtgärderna vidtas bland annat med anledning av de påstådda ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Washington inför även sanktioner mot ett ryskt, statsägt vapenföretag samt mot 17 högt uppsatta ryska företrädare. Sanktionerna innebär bland annat att de amerikanska tillgångarna blir frysta för dem på sanktionslistan.

USA:s finansminister Steven Mnuchin säger i ett uttalande att Ryssland "är inblandat i en mängd skadliga aktiviteter runt om i världen". Förutom försök att påverka västerländska demokratier nämns Rysslands ockupation av halvön Krim, landets stöd till Assad-regimen i Syrien samt en fortsatt pågående, "illvillig" aktivitet på nätet.

Granskar situationen

Bland de ryssar som drabbas av åtgärderna finns aluminium-magnaten Oleg Deripaska liksom vd:n för den ryska statliga energijätten Gazprom, Aleksej Miller. På sanktionslistan finns enligt Helsingin Sanomat också Igor Rotenberg, son till affärsmannen Arkadij Rotenberg som äger Hartwall Arenan och är delägare i ishockeylaget Jokerit.

Oleg Deripaska avgick tidigare i år som vd för aluminiumjätten Rusal. Bolaget beklagar att företaget satts upp på listan och säger att Rusals rådgivare granskar situationen.

"Kontraproduktivt"

En av dem som också hamnat på sanktionslistan är Alexej Djumin, guvernör i Tula-regionen. Han kallar åtgärderna för "ovänliga och kontraproduktiva".

Det ryska säkerhetsrådets sekretare Nikolaj Patrusjev säger att Moskvas kontakter med USA inte kommer att upphöra på grund av de nya sanktionerna. Han säger vidare att de som beläggs med sanktioner kommer att hitta vägar att kompensera för restriktionerna.

Den 15 mars belades 19 personer och fem grupper med sanktioner för påverkansförsök i USA:s val och cyberattacker.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03