Ryska oppositionen vinner mark i Sibirien

En man röstar i Leningrads regionval, i byn Luppolovo utanför St Petersburg. Bild: Dmitri Lovetsky/TT-AP

Aleksej Navalnyjs strategi verkar ha fungerat på sina håll. I sibiriska Novosibirsk och Tomsk ser Vladimir Putins Enade Ryssland ut att tappa sin majoritet efter helgens val – men i övrigt tros partiet behålla sitt järngrepp om makten.

Oppositionens taktik har varit att uppmana väljare att "rösta smart" – att inte bojkotta valen utan satsa allt på kandidaten med bäst möjlighet att vinna över Enade Rysslands kandidat.

Taktiken ser ut att ha gett avtryck. Tidigt på måndagen, lokal tid, ser Enade Ryssland ut att förlora sin majoritet i landets tredje största stad Novosibirsk. Även i studentstaden Tomsk, med en halv miljon invånare, tappar Putins parti kraftigt mark.

– Människor är trötta på myndigheterna. Du kan inte sitta på tronen i 20 år, ta och stjäla i all oändlighet och gå ostraffad, säger Ksenja Fadejeva som vunnit en plats i Tomsk fullmäktige.

Makten i Ryssland ska enligt författningen delas mellan presidenten och regeringen, parlamentet och rättsväsendet, men i praktiken ligger merparten av makten hos presidenten.

Presidenten utser premiärminister och tillsammans med premiärministern alla andra ministrar. Denne utser också de högsta domarna, riksåklagaren, riksbankschefen och är överbefälhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre säkerhet.

Parlamentet, eller den federala församlingen, består av underhuset statsduman och överhuset federationsrådet. Nästa parlamentsval hålls 2021.

Den sittande presidenten Vladimir Putin vann sitt första presidentval år 2000. 2008 hindrade grundlagen honom från att ställa upp i valet ännu en gång, och han blev i stället premiärminister medan hans nära förtrogne Dmitrij Medvedev blev president.

2012 valdes Putin till Rysslands president igen. Enligt den nuvarande ryska konstitutionen varar hans mandatperiod till 2024.

Ryska federationen består av 85 subjekt: 22 delrepubliker (inklusive annekterade Krimhalvön), 46 oblaster (län), nio krajer (territorium), fyra okruger (autonoma distrikt), tre federala städer (inklusive Sevastopol på Krimhalvön) samt Judiska autonoma länet.

Källa: Landguiden/UI, NE

"Säker seger"

Tatjana Dorosjenko, ordförande för en valkommission i Tomsk, säger att Enade Rysslands resultat är det svagaste hon sett under sina 15 år som ordförande.

– Det här är ett fantastiskt exempel på att du faktiskt kan engagera dig i politik, att det inte är så meningslöst som det nyligen har framstått som.

Helgens ryska regional- och lokalval hölls tre veckor efter det att regimkritikern Aleksej Navalnyj förgiftades med vad som tros ha varit nervgift under en resa i Sibirien. Under resan anklagade han i filminspelningar flera av Enade Rysslands kandidater för korruption och maktmissbruk. En rad Navalnyjanhängare verkar nu vinna platser i fullmäktige i exempelvis Novosibirisk.

Däremot ser Kremlstödda guvernörer i över ett dussin regioner i landets östra delar, bland annat Kamtjatka, Tatarstan och Judiska autonoma länet, att gå mot jordskredssegrar. Enligt Andrej Tursjak, Enade Rysslands generalsekreterare, har partiet vunnit en "säker seger".

I de regionala valen ska 18 guvernörer vaskas fram. Bild: Dmitri Lovetsky/TT-AP

Rapporter om valfusk

Valen, som började i fredags och avslutades på söndagen, hölls i delar av landet. De väntas ge en fingervisning om hur hållbar oppositionens taktik är inför nästa års nationella val till statsduman.

I de regionala valen ska 18 guvernörer vaskas fram. Därtill sker val till lokala parlament och stadsfullmäktige i nästan halva landet.

Den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos har mottagit en "ström av rapporter" om valobservatörer som nekats att se dokument och lämna in klagomål, vilket på sina håll ska ha lett till slagsmål. Det finns också uppgifter om att oppositionella kandidater nekats att ställa upp och att valförrättare bytt ut valsedlar, enligt Golos.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning