Ryska medier: Putin vinnare

Donald Trump och Vladimir Putin vid presskonferensen efter toppmötet i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ryska medier framställer toppmötet i Helsingfors som en seger för president Vladimir Putin. Samtidigt irriterar sig flera kommentatorer på de amerikanska journalisternas fixering vid den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016.

Det genomgående temat i ryska medier efter toppmötet var att kalla kriget är över. "Västs försök att isolera Ryssland misslyckades" var till exempel rubriken i den statliga tidningen Rossiiskaja Gazeta, rapporterar Reuters.

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti citerar en politisk analytiker som anser att Vladimir Putin framstod som den starkare av de båda ledarna, skriver Washington Post.

Hyllningarna till Putins framträdande vid toppmötet skiljer sig markant från reaktionerna i Washington där Donald Trump beskylls för att ha misslyckats med att stå upp emot Putin.

Putin har baserat en stor del av sin image på att återupprätta den internationella status som Ryssland förlorade när Sovjetunionen kollapsade 1991. Han har också stört sig på den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama som kallade Ryssland för en regional makt.

Samtidigt irriterar sig många ryska medier på den amerikanska journalistkårens besatthet av påstådd rysk inblandning i presidentvalet 2016. "För mig framstår det som den enda fråga som intresserar amerikansk press", sade Jegor Kolyvanov på den Kreml-kontrollerade tv-kanalen NTV.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning