Ryska krigsfartyg passerar Spanien – lägger inte till i Ceuta

Rysslands enda hangarfartyg Admiral Kuznetsov är bland de fartyg som är på väg till Syrien. Arkivbild. Bild: DOVER MARINA.COM / HANDOUT

Ryssland har meddelat den spanska regeringen att landet drar tillbaka sin ansökan om att få lägga till med sina krigsfartyg i hamnen i Ceuta, rapporterar El Mundo.

Fartygen uppges redan ha passerat Gibraltarsundet. Tidigare under dagen kritiserades Spanien för att ha planerat att låta fartygen, på väg till krigets Syrien, tanka i den spanska kuststaden.

Trots att Ceuta, som ligger på den afrikanska sidan av Gibraltarsundet, tillhör EU är stadens Nato-status oklar, skriver The Guardian. Sedan 2011 har åtminstone 60 ryska krigsfartyg lagt till i Ceutas hamn.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnade för att ryska krigsfartyg på väg till Syrien kan användas för angrepp mot civilbefolkningen.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon var också kritisk.

– Vi är extremt oroade över att en Nato-medlem ens skulle överväga att bistå ett ryskt hangarfartyg som kan användas till att bomba civila syrier, sade han till reportrar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning