Ryska agenter åtalas för cyberattacker

USA:s biträdande justitieminister John Demers. Bild: Andrew Harnik/TT-AP

Sex ryska underrättelseagenter åtalas i USA. De misstänks för cyberattacker i syfte att bland annat påverka utländska val och förstöra andra länders infrastruktur, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.

Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom en rad uppmärksammade attacker mot utländska mål, däribland mordförsöket mot med nervgiftet novitjok den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury 2018.

Enligt åtalet har de sex misstänkta ryssarna genom dataintrång "haft för avsikt att stödja den ryska regeringens strävan att underminera, utöva hämnd mot eller på annat sätt destabilisera" Ukraina, Georgien, valen i Frankrike samt vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea, skriver ABC News .

Ryssland fick inte vara med i Pyeongchang på grund av en utbredd dopinghärva.

Läckt e-post

Attackerna mot Frankrike gäller hackade datorer under presidentvalet 2017, då e-post från personer som arbetade för Emmanuel Macrons presidentvalskampanj läckte ut.

Dataintrången, däribland en attack mot Ukrainas elnät, har skett med hjälp av skadlig programvara, så kallad malware, och utpressningsprogram, så kallad ransomware.

Enligt USA:s biträdande justitieminister John Demers ligger de sex GRU-agenterna bakom "de mest omstörtande och destruktiva cyberattacker som hittills tillskrivits en och samma grupp", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Inget annat land än Ryssland har beväpnat sig med en cyberförmåga som är så skadlig och ansvarslös, och som för att nå små taktiska fördelar godtyckligt orsakar aldrig tidigare skådade följdskador, säger Demers på måndagen, då åtalet offentliggjordes.

Tidigare åtalad

En av de åtalade, en 29-årig man, har tidigare åtalas av den särskilde åklagaren Robert Mueller i den uppmärksammade så kallade Rysslandsutredningen som undersökte misstänkt inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen 2016, skriver The Washington Post .

Åtalet gäller även misstänkta it-angrepp riktade mot internationella och brittiska utredningar av novitjok-attacken i Storbritannien 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning