Rysk tränare dopningsavstängd efter mutförsök

Tränaren försökte muta en dopningskontrollant. Nu fälls han för dopningsbrott och blir avstängd i fyra år. Arkivbild. Bild: AP Photo/Ahn Young-joon

Den ryske friidrottstränaren Andrej Jeremenko har stängts av i fyra år för att ha försökt muta en dopningskontrollant.

Under de ryska mästerskapen 2017 försökte Jeremenko förhindra att häcklöparen Julia Malueva skulle bli testad och erbjöd till sist pengar till personen som skulle utföra dopningskontrollen.

Då hade Malueva tidigare låtsas svimma och förstört sitt första dopningsprov genom att "tappa" det i en toalett. Hon fördes senare till sjukhus med ambulans, men Idrottens skiljedomstol Cas slår nu fast att hennes sjukdomsfall var påhittat.

Malueva har redan stängts av fram till 2022, men tränaren Jeremenko friades först av ryska dopningsorganisationen Rusada. Det överklagades dock till Cas, som nu fäller honom.

I december i fjol stängdes Ryssland av från all internationell idrott de kommande fyra åren för systematiska dopningsbrott. Domen har överklagats till Cas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning