Rysk oppositionspolitiker gripen – igen

Aleksej Navalnyj. Bild: Lehtikuva/AFP/Alexander Nemenov

Den ryske oppositionspolitikern och hårde Putin-kritikern Aleksej Navalnyj har återigen gripits i Moskva. Hans medarbetare säger att det kan handla om de demonstrationer som planeras mot en impopulär pensionsreform.

Aleksej Navalnyjs taleskvinna Kira Yarmysh skriver på Twitter att han greps utanför sitt hem och togs till en lokal polisstation men att något skäl för fängslandet inte getts.

I en radio intervju säger Yarmysh att gripandet troligen har ett samband med Navalnyjs planer för landsomfattande demonstrationer den 9 september mot en ny och impopulär pensionsreform.

Regeringen vill höja pensionsåldern vilket skulle leda till svår ekonomisk förlust för många ryssar, som ofta lever på en kombination av pension och arbete. 2,8 miljoner ryssar har så här långt skrivit under ett upprop mot reformen.

Navalnyj har särskilt ifrågasatt korruptionen i president Vladimir Putins Ryssland, och har gripits och suttit fängslad flera gånger för att ha organiserat regimkritiska demonstrationer. Tidigare i år nekades Navalnyj att ställa upp i presidentvalet på grund av att han tidigare dömts för förskingring, något han själv menar skedde på falska grunder.

Senast i maj greps Navalnyj i Moskva och dömdes då till 30 dagar i fängelse för att ha organiserat ett 90-tal protester runt om i Ryssland under parollen "Putin är inte vår tsar".

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03