Rysk-kinesisk militärövning på Östersjön börjar

Forskaren Juha Pykkönen menar att den gemensamma övningen innebär en betydande vändning. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Rysslands och Kinas gemensamma militärövning på Östersjön börjar i dag. Enligt det ryska försvarsministeriet infaller de aktivaste övningsdagarna nästa vecka.

I övningen deltar fartyg och flygplan från den ryska flottan samt fartyg från den kinesiska flottan. De övar på bland annat samarbete till sjöss.

Kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att den andra delen av militärövningen går av stapeln på Japanska sjön i september.

Experter bedömde tidigare för FNB att militärövningen är en del av en bredare internationell utveckling. Den pensionerade brigadgeneralen, forskaren Juha Pyykönen säger att den gemensamma övningen i sig inte innebär en betydande vändning.

– I det stora hela har det inte skett någonting nytt, förutom att övningen nu ordnas i vårt närområde, sade Pyykönen.

De senaste årens händelser, som annekteringen av Krim och kriget i Ukraina, har gjort att Rysslands militära tyngdpunkt allt mer har flyttats mot väst, säger Pyykönen. Enligt honom tyder samarbetet mellan Ryssland och Kina på en vilja att streta emot USA:s militärmakt.

Via militäralliansen Nato är USA närvarande på Östersjön. Kuststaterna, förutom Finland, Sverige och Ryssland, är alla med i Nato. 

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning