Rysk historiker fick 12,5 år för styckmord

Den ryske Napoleonexperten Oleg Sokolov har dömts till 12,5 års fängelse för att ha styckmördat sin flickvän. Arkivbild Bild: Dmitri Lovetsky/TT-AP

En rysk framstående historiker och Napoleonexpert har dömts till 12,5 års fängelse för att ha dödat och styckat sin flickvän och tidigare student. Dådet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland.

Styckmordet avslöjades i november förra året då den kraftigt berusade historikern Oleg Sokolov räddades ur den iskalla Mojkanalen i S:t Petersburg. I hans ryggsäck hittades ett par kvinnoarmar som visade sig tillhöra hans 24-åriga flickvän och tidigare student som han skjutit ihjäl och sedan styckat.

Den 64-årige historikern har erkänt mordet och säger att det skedde i stundens hetta under ett gräl med flickvännen. Han döms för mord och för olaga vapeninnehav till 12,5 års fängelse.

– Han var medveten om sina handlingar vid tidpunkten för brottet, sade den ryska domaren Julia Maximenko när hon läste upp domen.

Mordet har fått stor uppmärksamhet i Ryssland och väckt debatt kring det utbredda problemet med mäns våld mot kvinnor.

Sokolov var känd som en av världens främsta Napoleonexperter och har förärats med den franska hederslegionen. Han har skrivit flera böcker om den franske kejsaren, klädde gärna ut sig till honom och uppges ha velat bli tilltalad med orden "Ers Majestät".

Men på S:t Petersburgs universitet, där han var professor, fanns också flera anmälningar rörande sexuella trakasserier och våldsamt beteende mot kvinnliga studenter. Efter mordet riktades stark kritik mot lärosätet för att ha sett mellan fingrarna gällande Sokolovs beteende.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning