Rysk familj med flera barn i bilolycka i Kurikka

Tre vuxna och fyra barn skadades lindrigt i en avkörning i Kurikka i Södra Österbotten tidigt på fredagsmorgonen. Utan ett förbipasserande sällskaps insats hade det kunnat sluta betydligt värre.

Det var en mörk och regnig natt när en rysk jeep kom körande längs Tampereentie norr om Jalasjärvi. Vägen kantas av skog på båda sidorna, men just på det här stället ger skogen vika för åkrar.

Av hittills okänd anledning förlorade föraren kontrollen över bilen, som gled av vägen och krockade med en lyktstolpe innan den kanade ner i diket och hamnade på taket.

Totalt hade den ryska bilen sju passagerare, tre vuxna och fyra barn. Det yngsta av barnen var kring tre år.

Lyckligtvis var ryssarna inte de enda som körde längs Tampereentie den tiden. Strax efter att den ryska bilen hade hamnat i diket anlände en annan bil till olycksplatsen.

Den andra bilen stannade och ur den steg fyra unga vuxna. De ringde omedelbart nödcentralen och klättrade därefter ner till jeepen, som låg i diket med hjulen i vädret.

När samtalet kom till nödcentralen blev det storlarm. Den här sortens olyckor behandlas med största allvar.

Nödcentralen sände omedelbart ut tretton räddningsbilar. Även polisen larmades till platsen.

Jourhavande brandmästare Jani Välimaa var en av de första att anlända.

– Det var tur i oturen, säger Välimaa.

Den ryska familjen klarade sig så gott som oskadd. Endast en av dem skadades så att hen måste köras till sjukhuset.

Välimaa berömmer det utomstående sällskapets insats.

–  Det var bra gjort, det är en medborgarplikt att hjälpa folk i nöd, säger han.

När det visade sig att olyckan inte var så allvarlig som man först trodde kunde larmet nedgraderas. Största delen av räddningsverkets bilar kunde återvända till stationen.

En av filerna på Tampereentie var avstängd i en timme då den återstående räddningspersonalen röjde upp efter olyckan.

Den ryska familjen hade kommit till Finland för att besöka vänner.

Kommunikationen mellan finländarna och ryssarna skedde på dålig engelska och med hjälp av översättningsprogram på internet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning