Rysk attack mot syriska rebeller efter misstänkt gasattack

Sjukhuspersonal tar hand om en pojke som skadats i gasattacken i Aleppo. Bild: SANA/AP

Ryska stridsflygplan har attackerat rebeller i den syriska Idlib-provinsen. Anfallet är ett svar på en misstänkt gasattack mot Aleppo på lördagen.

Över 100 personer skadades efter lördagens gasattack, som Ryssland säger genomfördes med klorgas. Ett trettiotal personer uppges ha drabbats av andningssvårigheter och fera skadats i en attack mot två distrikt i Aleppo på lördagen.

Ingen grupp har tagit på sig attacken, men enligt Ryssland kom den från en al-Qaidakopplad grupp – som Ryssland nu säger sig ha slagit ut

– Som ett resultat av flyattacken har målet förstörts, säger en talesman för ryska försvarsministeriet enligt ryska nyhetsbyrån Tass, och syftar på rebellgruppen.

Den ryska flygattacken var den första i Idlib sedan Ryssland och Turkiet i september kom överens om att skapa en demilitariserad zon mellan rebeller och syriska regeringsstyrkor i provinsen. Inga oberoende uppgifter om dödade eller skadade efter attacken har rapporterats.

Under söndagen steg antalet skadade efter gasattacken mot Aleppo. Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppger att 107 personer skadades och fick söka läkarhjälp. Inga dödsoffer har rapporterats. Om uppgifterna stämmer är det den mest omfattande attacken mot Aleppo sedan regeringsstyrkor återintog staden från rebeller för två år sedan.

Den oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att 94 personer förts till sjukhus.

SOHR, som är baserat i Storbritannien, rapporterar också att en by i rebellkontrollerat område i provinsen Idlib utsattes för beskjutning sent under lördagen och att två kvinnor och sju barn dödades.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning