Rysk armékatedral invigd till minnet av andra världskriget – utan Putinmosaik

De ryska väpnade styrkornas katedral invigdes på söndagen. Bild: Igor Palkin/TT-AP

Egentligen skulle den 95 meter höga militärkatedralen utanför Rysslands huvudstad Moskva ha invigts i anslutning till 75-årsdagen av segern över Nazityskland, men en pandemi kom emellan. Något försenat har den nu öppnat – men utan en planerad mosaik till president Vladimir Putins ära.

De ryska väpnade styrkornas katedral, i Patrioternas park utanför Moskva, stod färdig till den planerade invigningen den 9 maj. Det datum då Ryssland firar segern i vad som med lokal terminologi kallas det stora fosterländska kriget – andra världskriget – år 1945.

Men invigningen, liksom den traditionsenliga militärparaden, sköts upp till följd av coronautbrottet.

När den ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill på söndagen slutligen kunde leda öppningsceremonin tackade han president Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Shoigu, som närvarade på plats, för deras stöd till katedralprojektet.

Enligt de ursprungliga planerna skulle såväl Putin som Shoigu, liksom den sovjetiske diktatorn Josef Stalin, ha avbildats på mosaiker i kyrkan. Även den ryska annekteringen av Krimhalvön i Ukraina 2014 skulle hyllas genom en mosaik. Men den ryskortodoxa kyrkan valde i slutänden att satsa på rent religiösa motiv i enlighet med "statschefens önskemål", berättar en talesperson för ryska nyhetsbyrån Interfax.

Presidenten ska dock ha uppskattat initiativet.

– Han log och sade: En dag kommer tacksamma framtida generationer att uppskatta vad vi åstadkommit, men det är för tidigt för detta nu, har en talesperson för Kreml tidigare beskrivit Putins reaktion.

Katedralen utanför den ryska huvudstaden Moskva uppfördes till 75-årsjubileet av Nazitysklands kapitulation. Bild: Igor Palkin/TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning