Rymligt hem på liten yta

Emma och John Sundh valde att bo kvar i sin tvåa när familjen blev dubbelt så stor. Lösningen var att slopa vardagsrummet.

Området Midsommarkransen i södra Stockholm är idylliskt. Här ligger vintagebutikerna tätt, de vackra husen är ytterst instagramvänliga och den klassiska biografen Tellus från 1920 är fortfarande i bruk.

Det är med andra ord inte svårt att förstå varför Emma och John Sundh har valt att bo i den pastellfärgade lägenheten från 1912 med härlig takhöjd. Ändå hajar många till när de hör att paret bor i en tvåa med två barn.

HELHET. Skippa stora möbler som tar upp mycket väggyta – de tar lätt över och krymper rummet, tipsar Emma och John Sundh. Bild: Fredrik Sandberg/TT

– Vi flyttade hit från en etta, då hade vi ännu inga tankar på barn. Men vi fick aldrig ordning på det där extra rummet, vi var nog lite för vana att bo trångt, säger Emma.

John fyller i:

– Vi hade det ena rummet som något slags förvaringsutrymme de första tre åren. Vi provade nya möbleringar hela tiden, men utan att bli nöjda.

DÖLJ. Förvaring behöver inte vara ful. Täck praktiska hyllor med eleganta draperier i sammet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sen föddes Majken, och det blev dags att hitta nya lösningar. Kanske kunde sovrummet få bli barnrum och vardagsrummet sovrum?

– Vi grubblade så länge att jag till slut stod med en tavla och tyckte att det kändes onödigt att hänga upp den om vi ändå skulle ändra om helt snart. Då var det dags att bara göra det, säger Emma.

FYND. Stylisten Emma Sundh vill ha det fint omkring sig och inreder gärna med vintage. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bra planerad

Att bli av med det mest sociala rummet kan låta tufft för en familj som gärna ordnar hemmafester, men det var aldrig ett problem.

– Vi är inte direkt typen av familj som har en "salong", säger Emma med ett skratt.

– Det brukar inte vara så formellt när vi har gäster, de flesta hamnar i köket eller sitter på vår säng.

Att familjen inte flyttat till större beror bland annat på att de har haft svårt att hitta en lägenhet som är lika bra planerad. Den rymliga tvåan på 59 kvadratmeter har ett stort kök, ett "gå in-skafferi" och en rejäl klädkammare. Lägg till två förråd per lägenhet och en bostadsrättsförening med både övernattningslägenhet och festvåning.

Så när Emma lite oväntat blev gravid med minstingen Bodil tog de det med fattning. Barnrummet fanns ju redan.

LEVANDE HEM. Lite stök gör det hemtrevligt. Här sitter storasyster Majken i barnrummet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

– Skulle barnen med tiden börja vantrivas får vi lösa det, men just nu tar jag bara för givet att de kommer att älska att dela rum, säger John.

Ser fördelarna

Dyker det upp gäster som behöver övernatta och övernattningslägenheten inte är tillgänglig flyttar barnen in till mamma och pappa, och barnrummet blir gästrum. Blir de många till middag finns gamla, hopfällbara spelbord med filtade skivor och extra stolar upphängda på spikar i vindsförrådet.

Varken Emma eller John har något stort behov av att vara helt ensamma, vilket kanske är en förutsättning:

– Vi är rätt duktiga på att koncentrera oss fast vi sitter i samma rum, och känner inte att vi behöver prata konstant. Och vi gillar ju att umgås. Men visst, när ett av barnen vaknar och man inte vill störa någon annan tar rummen helt enkelt slut, säger Emma.

Hon tror att det mesta är en inställningsfråga. Om man bestämmer sig för att man bor trångt kommer man förmodligen att hitta allt fler "fel" på sitt boende som stödjer den tesen.

– Jag ser hellre fördelarna med ett litet boende. Det är billigt, det går snabbt att städa – även om det går lika snabbt att stöka till – och ur hållbarhetssynpunkt krävs inte mycket för att värma upp vårt hem.

Inte minimalistiskt

Emma jobbar bland annat som inredningsstylist och vill ha det fint omkring sig. Lägenheten är inredd med mycket vintage, inte minst i förvaringsväg.

– Koffertar har blivit vår grej, det är så vi stuvar undan saker för att inte allt ska behöva ligga framme, säger Emma och pekar ut inte mindre än åtta stycken bara i sovrummet.

Hemmet är inte minimalistiskt, tvärtom. Här får fina vintagefynd plats, även om ytan är knapp.

– Vi fyller de kvadratmeter vi har. Jag blir alltid imponerad av folk som har plats över i sina förråd, säger John.

GÖM UNDAN. Kappsäckr och koffertar är ett snyggt förvaringsalternativ. Familjen Sundh har dem i varje hörn. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Knepet är att varje säsong rensa ut saker som ska ut för gott och saker som kan stuvas undan över vintern. Leksaker blir dessutom som nya om de försvinner ett par månader, säger Emma.

Tänker långsiktigt

För ett år sedan växte ändå familjens boyta rejält, åtminstone under sommarhalvåret.

– Vi gick i valet och kvalet. Ska vi byta upp oss till större, eller ska vi hitta på något annat? Vi bestämde oss för att hitta ett rymligt torp. Men det slutade med att vi köpte ett torp på Gotland med exakt samma lilla boyta som lägenheten, säger Emma.

I somras började de kreativa lösningarna för att det sociala livet ska fungera även i torpet att falla på plats. En rosa gammal buss har ställts upp på gräsmattan i väntan på att inredas som gästhus.

URVAL. Hemmet är inte minimalistiskt utan rymmer många vackra detaljer och vintagefynd, även om ytan är knapp. Bild: Fredrik Sandberg/TT

KREATIVT. En gammal mjölkstånka har fått en ny uppgift som paraplyställ. Bild: Fredrik Sandberg/TT

– Jag inspireras av att försöka hitta det bästa sättet att bo på liten yta. Sen tror jag alltid man ska utgå från vilka rum man gillar att vara i, säger Emma, och fortsätter:

– Vi prioriterade barnrum och sovrum, våra grannar behöll vardagsrummet men platsbyggde ett sängskåp i stället. Huvudsaken är att man inte gör hafsiga kompromisser utan tänker långsiktigt. Det är då man trivs och bor kvar.

Fakta

5 tips för trångbodda

Gnugga geniknölarna. Se det som en kreativ utmaning att lösa till exempel sovfrågan på bästa sätt.

Se fördelarna i det boende ni har, mycket är en inställningsfråga.

Satsa på förvaring, men gör det med stil. Skippa fula trådbackar, platsbygg hellre något som blir en del av inredningen eller satsa på fina vintagekoffertar.

Gör säsongrensningar. Stuva undan vissa saker i några månader så känns de som nya sedan.

Planera för gäster. Extra klappstolar och hopfällbara bord gör det lätt att duka upp ett långbord.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03