Rykande flygplan evakuerades på startbanan på Helsingfors-Vanda flygplats

Rök som kom in i ett flygplan avbröt starten för Czech Airlines flyg från Helsingfors på fredagseftermiddagen.

Räddningsverket fick larm om en stor flygolycka klockan 15.51 på fredagen. Det var Czech Airlines flyg från Helsingfors till Prag som började ryka på startbanan. Planet skulle avgå klockan 15.40.

HBL:s medarbetare Thomas Riska var på plats i flygplanet som var på väg till Prag.

– Det kom in rök i flygplanet just innan vi skulle lyfta, då vi redan börjat accelerera på startbanan. Folk började skrika och flygvärdinnan sprang omkring med brandsläckare.

– Sedan öppnade personalen rutschkanorna och alla fick hoppa ut. Nu står vi här och väntar på fältet, en massa brandbilar är på plats, säger Riska.

Enligt Räddningsverkets informationstjänst tillkallades fjorton räddningsenheter till platsen.

– Vi var på plats tre minuter efter att larmet gick. Det viktigaste var att trygga passagerarnas säkerhet, säger jourhavande chef Jorma Alho på Mellersta Nylands Räddningsverk.

Passagerarna evakuerades via rutschkanor på några minuter. Ingen passagerare skadades i samband med evakueringen.

Enligt Finavias uppgifter rör det sig om Czech Airlines flygplan som var på väg till Prag. Räddningsverkets granskning av flygplanet fortsätter och enligt Finavia har tillbudet inte inverkat på den övriga flygtrafiken.

– Flygplanet står på betryggande avstånd från flygplatsens byggnader och planet står inte i vägen för vare sig ankommande eller avgående flygplan, säger Julia Österlund på Finavias pressjour.

Bild: Thomas Riska

Enligt Räddningsverkets och Olycksutredningscentralens uppgifter handlade det inte om någon eldsvåda utan om en oidentifierad rökbildning i kabinen i Czech Airlines flygplan. Det är tillsvidare oklart vad som förorsakade röken.

– Vi kommer att fokusera på evakueringen och utvärdera hur väl den lyckades, säger ledande forskare Ismo Aaltonen på Olycksutredningscentralen.

Enligt Aaltonen ska ljudupptagningarna i flygplanets färdskrivare också undersökas.

– Piloten verkar till exempel inte genast ha fått information om det som pågick i kabinen och rökbildningen, säger Aaltonen.

Hur allvarligt var tillbudet utifrån de uppgifter som du har nu?

– Det var en farlig situation. Ifall vi kommer fram till att det var ett tekniskt fel som förorsakade en eldsvåda så är det ett betydligt allvarligare fall. Men utredningen får utvisa vad vi kommer fram till, säger Aaltonen.

Enligt Olycksutredningscentralens bedömning kan det ta 6-12 månader att slutföra utredningen. Eftersom det handlar om ett tjeckiskt flygplan kan det dra ut på tiden på grund av kontakterna med utländska aktörer.

Tillbudet drabbade sammanlagt 135 passagerare, som har erbjudits krishjälp.

Bild: Thomas Riska

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03