Ryggen krånglar - Murtos säsongsdebut försenas

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Stavhopparen Wilma Murto har ryggproblem och tvingas skjuta upp sin säsongdebut. Hon hade tänkt tävla i Innsbruck på fredag, men säsongpremiären blir i stället av i Åbo den 13 juni. Minna Nikkanen tävlar däremot redan på fredag.

Murto skadade sig då staven fastnade i en liten extra hålighet på en friidrottsplan i Formia, Italien för några veckor sedan.

– Lyckligtvis ledde luftfärden inte till mer än kramp, men som en försiktighetsåtgärd skjuter vi upp säsongstarten, säger tränaren Jarno Koivunen.

– Wilma är i princip redan i hoppskick, men det är bättre att göra några hoppträningspass innan det blir tävling.

18-åringen Murto är redan uttagen till friidrotts-VM i London i augusti. Hon har klarat 466 inomhus under vintern – fem centimeter under hennes juniorvärldsrekord från vintern innan, men ändå bättre än hennes personbästa utomhus. Uterekordet från förra sommaren är 452.

Murto tänker tävla i två stora mästerskap i år. EM för 19-åringar avgörs i Grosseto i juli.

– Det är synd att juniortävlingarna går samtidigt som FM. Jag missar FM för andra året i rad, men det är sista gången jag kan tävla som under 20-åring i år. Finska mästerskap hinner jag med senare också, säger Murto.

Dubbel otur i Formia

Minna Nikkanen tävlar i Innsbruck på fredag, men inte heller hon tog sig igenom träningslägret i Formia utan problem. Nikkanen hade problem med ögon, öron och bihålor och tvingades till en rejäl medicinkur. Därmed kunde hon inte göra någon hoppträning med full ansats.

– Det blev lite ändringar i programmet. Jag gjorde mitt sista hoppträningspass med kort fart. Det tycker jag var ett bra beslut, men det kan påverka den första tävlingen, säger Nikkanen.

Hon nådde 455 två gånger under inomhussäsongen. Det räckte till en sjätteplats i inomhus-EM i Belgrad. Där gjorde Nikkanen också bra försök på 465, som skulle ha gett en bronsmedalj.

Under säsonguppladdningen har Nikkanen haft problem med ryggen, men tror inte att det är något stort problem.

– Jag har gjort alternativa övningar och det kanske bara är bra. I de ersättande rörelserna för marklyft är det mer frågan om vad benen klarar av att lyfta och inte om vad ryggen tål, säger Nikkanen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning