Motstridiga besked om gränsstängning

Rwanda har stängt gränsen mot det eboladrabbade Kongo-Kinshasa. Bilden visar gränsen mellan länderna som brukar vara full av människor. Bild: PAMELA TULIZO/TT-AFP

Beskedet att Rwanda stänger gränsen efter ett tredje fall av ebola i miljonstaden Goma väckte protester i Kongo-Kinshasa och varningar från FN.Men Rwandas hälsominister förnekar att gränsen har stängts.

Beskedet om att en tredje person smittats i Goma, en tvåårig flicka, kom bara timmar efter det att hennes pappa avlidit av sjukdomen. Antalet dödsoffer i miljonstaden i östra Kongo-Kinshasa är nu två.

Rwanda beslutade därefter att stänga gränsen till Kongo-Kinshasa mot de kongolesiska myndigheternas vilja, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Beskedet fördömdes i ett uttalande från den kongolesiske presidenten Félix Tshisekedis kansli.

Det väldiga Kongo-Kinshasa i Centralafrika fick sina gränser under kolonialtiden utan att hänsyn togs till invånarna och de traditionella riken som då tvingades samman.

Landet är mycket rikt på naturresurser, men trots det har fattigdomen varit stor både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960.

1998 bröt krig ut efter att stora mängder flyktingar strömmat in i landet från Rwanda. Hundratusentals människor miste livet och civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp. Kriget tog formellt slut 2003, men kampen om vem som ska kontrollera landets väldiga naturresurser har fortsatt och lett till nya våldsamheter framför allt i landets östra delar.

2001 blev Joseph Kabila president efter mordet på hans far, den tidigare presidenten Laurent-Désiré Kabila. Under Kabilas tid som president var det flera politiska stridigheter mellan honom och oppositionen.

Joseph Kabila satt på posten till ett omtvistat val i slutet av 2018 då Félix Tshisekedi blev landets nya president.

Källa: UI/Landguiden

Senare förnekade Rwandas hälsominister Diane Gashumba att gränsen hade stängts. Hon sade till journalister att trafiken över gränsen hade sinkats av skärpta ebolakontroller, men att gränsen är öppen, rapporterar Reuters.

Viktig gränsövergång

Gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa vid staden Goma är en av de mest korsade gränspassagerna i världen. WHO varnar för de ekonomiska och politiska efterspel som en stängning av gränsen kan resultera i.

– Det kommer antagligen inte att stoppa ebolasmittade från att resa. Det kan tvärtom leda till ökade ekonomiska och politiska problem som kan resultera i att fler insjuknar, fler gömmer sig och att de som ska resa i stället väljer att använda inofficiella gränsövergångar som inte har ebolakontroller, säger Nyka Alexander, kommunikatör vid Världshälsoorganisationen (WHO).

Hon påpekar att 77 miljoner kontroller gjorts inom och mellan länderna, vilka har upptäckt 20 fall av ebolasmittade personer.

– Det visar hur viktigt det är att ha kontroller inom länderna och vid internationella gränsövergångar. Det är så man kan minska risken för ytterligare spridning, säger Nyka Alexander.

Smittades av pappa

Den nu avlidne pappan till den smittade flickan fick symptom efter en resa genom områden som tidigare har haft fall av den smittsamma blödarsjukan. Han fick till en början vård av en sjuksköterska i hemmet men fördes några dagar senare till ett sjukhus, där han snart avled.

– Varje ebolafall är sorgligt. Ebola smittar oftast genom nära kontakt, en man som försöker hjälpa sitt barn, en kvinna som tar hand om sin mamma eller en sjuksköterska som tar hand om en patient. De smittade personerna är ofta sammanlänkade, säger Nyka Alexander.

Tre personer har insjuknat i ebola i Goma. Det första fallet bekräftades i mitten av juli, en pastor som troligen blivit smittad i en stad 30o kilometer bort. Han avled senare av sjukdomen.

1 augusti 2018 bekräftade lokala myndigheter ebolautbrottet i provinserna Nordkivu och Ituri i östra Kongo-Kinshasa.

I mitten av augusti samma år blev vaccin tillgängligt i området och sjukvårdspersonal och personer som träffat smittade individer vaccinerades.

Drygt ett halvår in i epidemin, i slutet av januari 2019, hade antalet dödsfall passerat 700. Sjukvårdspersonal rapporterade om stora svårigheter att arbeta på grund av pågående väpnade konflikter.

12 juni 2019 upptäcktes det första ebolafallet utanför Kongo-Kinshasa, en femårig pojke i Uganda som sedan avled. Sedan dess har ytterligare tre fall konstaterats i Uganda.

15 juli bekräftades det första fallet av ebola i en storstadsmiljö, i miljonstaden Goma som är huvudort i Nordkivu och som ligger på gränsen mot Rwanda.

17 juli klassade Världshälsoorganisationen (WHO) ebolautbrottet som ett internationellt nödläge.

Antal rapporterade fall av ebola har nu långt överstigit 2 000 och hälften av dem har rapporterats sedan slutet av mars. Av fallen är 56 procent kvinnor och 30 procent barn under 18 år. Mest utsatta är barn under fem år – 15 procent av fallen har konstaterats i den åldersgruppen.

Antalet personer som dött i utbrottet är över 1 800. Det gör utbrottet till det näst dödligaste hittills, efter utbrottet i Västafrika 2014.

Den 1 augusti stänger Rwanda gränsen till Kongo-Kinshasa

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO med flera.

Smittar närstående

Då de flesta som smittas av ebola på något sätt haft nära kontakt med tidigare ebolasmittade så är en stor del av WHO:s arbete att försöka lista alla de personer som är i riskgruppen för att bli smittade. På så sätt kan de vaccineras och snabbt kontaktas om någon blir sjuk.

– Varje gång som en sjuk identifieras är det bäst om vi redan känner till dem, och att de redan finns i våra register. Men 30 till 50 procent av de smittade är nya för oss. Vi behöver få med alla på listan, så vi arbetar med att få folks förtroende att lista sig, säger Nyka Alexander.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är det tionde i landets historia och har pågått sedan 1 augusti 2018.

WHO klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge, där risken för spridning inom landet och mellan grannländerna är mycket hög, medan risken för spridning till resten av världen är låg.

Utbrottet har hittills krävt fler än 1 800 liv.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning