Ruuskanen välkomnar unga utmanare

Antti Ruuskanen jagar karriärens fjärde FM-guld. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Antti Ruuskanen har missat de tre senaste Kalevaspelen. I finalen siktar han på att fortsätta sin guldsvit från FM 2014 och 2015.

Det var ett bekant brett leende som lyste upp intervjuzonen efter herrarnas spjutkval i Kalevaspelen. Ett leende som man senast sett år 2015 i FM-sammanhang. Det handlar förstås om Antti Ruuskanen som enkelt tog sig till final med en spjutbåge på 76,67 meter.

Ruuskanen har missat tre raka FM på grund av diverse hälsoproblem men i söndagens final ska han fortsätta där han blev för fyra år sedan. Ruuskanen har tagit medalj de sju senaste Kalevaspelen han deltagit i. Guld har det blivit 2012, 2014 och 2015.

I söndagens final är han storfavorit då Tero Pitkämäki och Oliver Helander inte är med. Men utmanare finns: bland annat säsongens stjärnskott Toni Kuusela (83,40 i sommar) och Lassi Etelätalo (81,95). 35-åriga Ruuskanen välkomnar utmanarna – speciellt då tio år yngre Kuusela kaxigt gått ut med målsättningen att ta guld framför näsan på stortävlingsmedaljören Ruuskanen.

– Det är fint att man har attityd! säger Ruuskanen.

– Ja, han är väl från Österbotten? Det förklarar en hel del, fortsätter Ruuskanen skämtsamt.

Ruuskanens säsongsbästa 85,15 kom i säsongspremiären i Raseborg. Efter det har resultatnivån dalat.

– Det där långa kastet är nog på väg, säger Ruuskanen lugnt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning