Ruuskanen begravde VM-drömmen

Spjutkastaren Antti Ruuskanen kommer inte att delta i friidrotts-VM i London i sommar. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Spjutkastaren Antti Ruuskanen ändrade på lördagen sina planer för säsongen. Han kommer inte att tävla i VM i London i augusti utan fokuserar på att rehabträna sin axel som opererades i höstas.

Ruuskanen, som har vunnit tre mästerskapsmedaljer, opererades i september och meddelade i god tid att tävlingssäsongen i år försenas för hans del. Han planerade att börja tävla i juli, senast i FM i Seinäjoki.

Men efter kastträningar i början av veckan och förhandlingar med teamet kring honom beslutade Ruuskanen att skjuta upp tävlandet.

– Klart det förargar med en tystare säsong men som tur är har jag kring mig ett team som hjälper mig att se sakerna i ett större sammanhang, säger Ruuskanen, 32, i ett pressmeddelande.

Ruuskanen hade hälsoproblem även före OS i Rio i fjol. Han tog EM-brons i Amsterdam tidigare under sommaren men skadade sidan i samma tävling.

I OS-finalen i Rio var Ruuskanen den enda finländaren, han slutade sexa.

Han tävlar tidigast i slutet av säsongen, när axeln håller för 100-procentiga kast.

– I den här åldern gäller det att sätta upp målen med omsorg, även om det innebär ett längre tävlingsuppehåll och större satsning på förberedelser och träning, säger han.

Ruuskanen betonade att träningarna gått bra och att återhämtningen gått i normal takt. Sjukgymnasten Petri Kukkamäki hjälper honom med rehabiliteringen.

Ruuskanen siktar till OS i Tokyo 2020 därför är det onödigt att riskera axeln som konvalescent.

Ari Mannio, som vann EM-brons 2012, håller också på och rehabiliterar sin axel och har inte inlett säsongen än.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning