Russifierad

Bild: Ksf Media

En kollega bjuder på en extremt klichéartad skildring av en rysk prostituerad. I pausen utsätter han mig för komplimanger och blickar av den typ som han knappast skulle ge en landsmaninna. Men vad gör man med sitt obehag? frågar Zinaida Lindèn.

Ordet "rasifierad" kan ha olika betydelser, påpekar den svenska språkvårdaren Maria Bylin (SvD, 25.3.2014). I grunden handlar det om en social konstruktion, att någon förknippas med vissa stereotypa karaktärsdrag på grund av sitt påbrå.

Man behöver inte ha till exempel afrikanskt påbrå för att känna sig "rasifierad" i Finland. Sephora Ikalaba, ursprungligen från Nigeria, som nyss valdes till Miss Helsinki, får säkert stå ut med en hel del, men även den ryskfödda Viktorija Sinjakova, en av Miss Finland-finalisterna år 2010, utsattes för kränkningar på sociala medier.

Bortsett från rasism finns det som litteraturvetaren Maïmouna Jagne-Soreau kallar för "andras vilja till exotism" (Ny Tid, 11.3.2016).

Under en litterär afton där jag medverkar bjuder en kollega på en uppläsning som innehåller en extremt klichéartad skildring av en rysk prostituerad. I pausen utsätter han mig för några komplimanger och blickar av den typ som han knappast skulle ge en landsmaninna. Trots att jag är allt annat än smickrad, väljer jag att inte förstöra stämningen för alla de andra.

Men vad gör man med sitt obehag?

"Jag lärde mig tidigt att för att minimera obehag är det bättre att ge det svar folk vill höra, än att försöka förklara att deras frågor ibland känns sårande – särskilt när folk uppriktigt menar väl", skriver Jagne-Soreau.

Folk menar väl. Det är det som är problemet. Fenomenet heter nyfikenhet. Är det fråga om småbarn, går det an, men vuxna borde veta bättre.

Välvilja och klumpighet är en svår kombination. När vi bodde i det etniskt homogena Japan blev vår finlandssvensk-ryska familj jämt "rasifierad" – av välvilliga människor.

"Varför vill flickorna på dagis röra mitt hår?" undrade min son. Då vi visade daghemmets gruppfoton för några japanska vänner förklarade han: "Jag är den tredje från vänster" – och de skrattade. I övrigt finns det få japaner som förstår sig på mångkultur. År 2015 kröntes Ariana Miyamoto som har japansk mor och afroamerikansk far till Miss Japan. Japanska är hennes modersmål. Ändå anklagades hon för att inte vara "riktigt japansk".

Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara trevligt att uppfattas som lite exotisk i Finland. Men inte sällan är det pinsamt. Ibland antar folk att jag använder vodka närmast som måltidsdryck. De blir besvikna då jag nämner att jag druckit vodka högst fyra gånger i hela mitt liv. Kindpussar är inte så vanliga i Ryssland som många tror. Jag kan tänka mig att pussas i två situationer: 1. Då jag träffar släktingar eller nära vänner. 2. I kyrkan, i samband med en påskgudstjänst.

Hur ska jag förklara det för de vänliga finländare som började tillämpa denna form av hälsning på mig så tidigt som på 90-talet? I dag känns det för sent att säga ifrån. Det är bara att ta det hela med humor. När allt kommer omkring stod Kekkonen ut med Brezjnevs kyssar vid många tillfällen.

Zinaida Lindén Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning