Runeberg Junior till Karin Erlandsson och Pärlfiskaren

Karin Erlandsson vinner Runeberg Junior med sin undervattenssaga Pärlfiskaren. Bild: Ksf-arkiv/Richard Nordgren

Karin Erlandsson hade aldrig föreställt sig att hon skulle skriva en barnbok. Nu belönas hennes Pärlfiskaren med Runeberg Junior. Tre(!) uppföljare är redan skrivna, avslöjar hon.

Karin Erlandssons Pärlfiskaren kan bara beskrivas som en fullständig succé. Först vann den Schildts & Söderströms barnbokstävling "Berättelsen är bäst", sedan hyllades den av kritikerna då den kom ut, och på måndagen stod det klart att den är årets vinnare av Runeberg Junior-priset på 10 000 euro.

Öh... hur känns det?

– Det känns som motsatsen till då man stiger upp klockan halv sex en novembermorgon och vet att man har åttatusen ord att skriva, säger Erlandsson – och avslöjar en nyhet:

Pärlfiskaren ska få tre stycken uppföljare. Och vad mer är – de är alla redan skrivna! Fågeltämjaren heter del två, som ges ut hösten 2018. Del tre kommer våren 2019 och del fyra hösten 2019.

Men vi tar det från början. Pärlfiskaren slog alltså igenom via Schildts & Söderström barnbokstävling 2016. Erlandsson visste att den var utlyst, men hade själv inga direkta tankar på att skriva för barn.

– Jag visste inte om jag hade det språket. Så var jag ute och gick en vinterdag. Det var alldeles tyst och snön gnistrade på snötyngda granar och jag tänkte att det var som att gå under vattnet; som om gnistret var pärlor. Där kom idén och så gick jag hem och skrev första kapitlet.

Boken handlar om pärlfiskaren Miranda som ger sig ut på jakt efter Ögonstenen, en mystisk pärla som innebär rikedom och berömmelse för den som hittar den: aldrig ska den personen behöva längta mer. Med på färden får hon en yngre kompanjon, Syrsa.

– Miranda var från början en väldigt stark jagberättare, vars språk jag hittade omedelbart. Hon är väldigt tyst och karg och jag kände att jag behövde en motsats som livar upp. Så uppstod Syrsa.

Det flickorna har gemensamt är att båda saknar en arm, efter att ha attackerats av roshajar.

– I utlysningen av S&S:s tävling stod det att de uppskattar normöverskridande huvudpersoner, eller något sådant. Jag tänkte att ett handikapp på sätt och vis kan vara normöverskridande, men det blir det först då läsaren "glömmer bort" handikappet.

Det behändiga sättet att skriva i motstånd mot funktionsduglighetsnormen, var också något som HBL:s recensent Mia Österlund tog fasta på i sin recension av boken. "Erlandsson behärskar elementen med bravur. Ledigt och självklart låter hon berättelsen bölja fram. Den är fyllig i sin beskrivning av de närmast mytiska landskapen. Den är skarpsinnig och avklarnad. Har sug", skrev hon också.

Otroligt flow

Att det går bra för Karin Erlandsson råder inget tvivel om. Hon torde vara Svenskfinlands mest produktiva författare just nu. Efter debuten med Minkriket 2014 har det förutom Pärlfiskaren och dess tre kommande uppföljare också blivit två deckare, Missdåd (2016) och Pojken som ges ut i mars.

Dessutom jobbar hon 80 procent av heltid som kulturredaktör på tidningen Nya Åland – förvisso med tjänstledigheter då och då.

Hur får du tid att skriva?

– Jag skriver väldigt snabbt och intuitivt. Och jag hade ett otroligt flow nu under hösten. Det finns fortfarande lite redigering att göra med uppföljarna, men berättelserna är färdiga. Jag vet hur de slutar och alla böcker är lika tjocka.

I vilken riktning kommer ditt skrivande att gå nu?

– Jag vet egentligen aldrig något förrän boken kommer. Deckare kändes som en logisk grej, barnböcker var en fullständig överraskning för mig. Det jag nu har i bakhuvudet, och också fått stipendium för, är en slags åländsk båthistoria, en mer traditionell vuxenbok.

Till sist – vad tycker du att krävs av en bra barnbok?

– Berättelsen ska vara så bra att läsaren glömmer allt annat, inklusive att det finns ett visst motstånd för många barn att läsa själv... Då man frågar barn vad som var det bästa med den här boken och de svarar "den var tjock" så är det ett jättebra svar för det betyder att man hittat en värld man vill vara i och att man är glad över att få vistas i den så länge som möjligt.

Född: 1978

Familj: Gift med jazzmusikern Fredrik Erlandsson, två barn.

Aktuell: Får Runeberg Junior för sin bok Pärlfiskaren (bakom priset står Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media). I mars kommer hennes nya deckare Pojken ut och i höst den första uppföljaren till Pärlfiskaren, Fågeltämjaren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning