Runeberg Junior-priset till Tapani Bagge och Carlos da Cruz

Tapani Bagge och Carlos da Cruz. Bild: Mikaela Holmberg; Samuli Siirala; Montage HBL

Med boken Katoava muumio vann Tapani Bagge och Carlos da Cruz Barnlitteraturpriset Runeberg Junior på 10 000 euro. Boken speglar ett mångkulturellt Helsingfors på 1910-talet.

Det är Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media som står bakom barnlitteraturpriset Runeberg Junior. Priset instiftades för att fira Finland 100-årsjubileum och delades i år ut för fjärde gången.

Vinnaren – författaren Tapani Bagge och illustratören Carlos da Cruz med boken Katoava muumio – utsågs av barnjurygrupper med sammanlagt 173 barn från skolor och förskolor i Borgå. Kandidaterna vaskades fram av en förvalsjuryn som bestod av skådespelaren och regissören Mika Fagerudd, klassläraren Milka Harjunen och filosofie magister Keth Strömdahl.

Katova muumio är en del i en bokserie om det hemliga sällskapet Apassit (apacherna) som löser mysterier i 1910-talets Helsingfors. Som titeln säger är kretsar mysteriet den här gången kring en mumie som är lös. I tidigare böcker har de unga detektiverna bland annat jagat en spökhäst och klarat upp stölden av ett Fabergé-ägg.

I en intervju för tidningen Östnyland 3.1.2020 har Bagge berättat att han strävat efter att lyfta fram det mångkulturella Helsingfors som det såg ut i början av 1900-talet. Han har bland annat valt att ta med personer av judisk härkomst och låta stadens ryska inslag synas.

– Apassit-serien läses av barn i åldern 6–12 år men i och för sig har jag också hört att vuxna läst böckerna. När jag skriver barnböcker tänker jag i allmänhet på hurdana böcker jag själv tyckte om att läsa när jag var barn, det ska vara både spänning och humor. Dessutom tycker jag att storyn ska berättas via handling och via dialog, sade Bagge till Östnyland.

Syftet med Runeberg Junior-priset är att främja läslusten hos barn, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen och priset delades ut på Borgå huvudbibliotek klockan 10 på torsdagen.

Boken Nagu-nalle och kastasdjuren av författaren Henrika Andersson och illustratören Christel Rönns premieras med ett hedersomnämnande.

Är ett barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad. Prissumman är 10 000 euro.

Tilldelas en finländsk barnbok för barn i åldern 6–9 år, och syftet med priset är att öka barns läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delades ut i Borgå på torsdagen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning