Rumstemperatur på Antarktis – högsta någonsin

Den 9 februari var det rumstemperatur på Antarktis. 20,75 grader är den högsta uppmätta temperaturen någonsin på kontinenten. Bild: Johan Ordonez/Lehtikuva-AFP

Över tjugo grader celsius. Det är den högsta temperaturen som någonsin mätts på Antarktis. Först med nyheten var brittiska The Guardian.

Antarktis brukar kallas världens största islager.

Den nya högstatemperaturen 20,75 grader, som brasilianska forskare mätte den 9 februari, slog det förra rekordet med ungefär en grad. Det skriver The Guardian.

Tidigare var den högsta uppmätta temperaturen 19,8 grader, som registrerades år 1982.

Men bara dagar innan de brasilianska forskarna uppmätte "rumstemperaturen" på över 20 grader hade argentinska forskare mätt en liknande temperatur – 18,3 grader.

Forskarna inväntar ännu bekräftelse från Världsmeteorologiska organisationen WMO.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning