Rumänska hundvalpar avlivades på Åland

Arkiv. Intygen var inte i skick då sju hundvalpar kom till Åland. Efter en helhetsbedömning beslutade miljöbyrån vid Ålands landskapsregering att avliva hundarna. Hunden på bilden har inget med nyheten att göra. Bild: Pixabay

Sju rumänska hundvalpar avlivades på Åland på grund av bristfällig dokumentation. Man kunde inte utesluta rabiessmitta.

För ett par veckor sedan togs sju hundvalpar från Rumänien till Åland. Förra veckan avlivades hundarna på grund av att de saknade ett trovärdigt intyg på att de inte hade kommit i kontakt med rabiessmittade vilda djur. Hundarna hade däremot mikrochip och pass.

När fler än fem djur importeras samtidigt anses det handla om kommersiell verksamhet. Då krävs förutom pass och chip även ett färskt läkarintyg och en notering i det internationella traces-systemet. Det fanns inte i det här fallet.

Det fanns även oklarheter i dokumentationen om behandlingen mot dvärgbandmask. Efter en helhetsbedömning ansågs risken för rabiessmitta vara för stor och djuren avlivades. Miljöbyrån vid Ålands landskapsregering fattade beslutet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning