Kolla också in dessa samt resten av utbudet på www.adolfsson.net

KARIS, Säterigatan EGH

Tomt 998 m2. Boyta 207/230 m2. 6 r, kök, bastu 2xbdr, 2x wc, 2 x bilgarage. Byggår 1971, renoverat 2014.

Fp 270.000 €

EKENÄS Gammelboda EGH

tomt 1218 m2. 5 rum, kök, bastu, bdr,wc, hjk boyta 130,7 m2+terras tot. 140,7 m2. Byggår 2008. Separat biltak+förråd. Badrum och bastun förnyat 10/16. FP 293.000 €

EKENÄS, Centrum

124 m2. 3-4 rum + kök, matplats, bastu, badrum, klädrum, wc,

egen gård. Affärslägenhet ändrad till ljust och trivsamt hem 07/2016. Även på hyra 1 år och sedan köpa, hyran kreditera från köpeskillingen. Fp 465.000 €

EKENÄS, Brändholmen Fiskehemman

Fastigheten är 4,45 ha och vattenområde 16,125 ha samt flera små öar och kobbar. Stuga byggd 1920, gäststuga byggd 1964/-95, strandbastu byggd 1977, gammal ladugård/förråd b. 1900. Båthus byggd c. 1900. Sällan till salu. 405.000 €

Adolfsson Oy Ab LKV AFF

Kungsgatan 5, 10600 Ekenäs

info@adolfsson.net

Telefon 040-5897949

www.adolfsson.net

Lea Adolfsson sprudlar av energi på sitt lilla gemytliga kontor på Kungsgatan i Ekenäs.

- Ingen har frågat efter obebyggda tomter på flera år. Men på Raseborgsmässan för ett par veckor sedan började saker hända. Det är både västnylänningar och folk från huvudstadsregionen som vaknat. Nu är det roligt det här jobbet igen!

I fönstret trängs de olika försäljningsobjekten, det ena finare än det andra. Fritidstomter på Strömsö, unik bostad i gamla stan i Ekenäs, fina stora egnahemshus i Karis och Ekenäs, sällsynt fiskehemman, stor stuga i eftertraktade stugbyn Ikaros och mycket annat. Lea förmedlar från Ingå till Hangö.

- Nu finns det verkligen ett fantastiskt utbud som kan mäta sig med efterfrågan. Då befolkningen blir äldre vill de slippa av med sina sommarstugor.

Det betyder att om du funderat på att sälja så är det en bra tid nu.

- Det frågas till och med efter dyrare sommarvillor. Hittills har efterfrågan en längre tid varit enbart på mormorsstugor utan bekvämligheter. Men helt klart vill man inte ha ett ”arbetsläger” på sommarstugan.

Stugbyar är också väldigt populära igen.

- Där är samma sak. Du har bara din egen lilla plätt att ta hand om och så kan du njuta av stränder, bastu och allmänna rekreationsområden i lugn och ro. Skötseln av de flesta stugbyar fungerar på talko med minimalt underhåll.

Många båtfarare njuter av stugbylivet, man spenderar dagen på havet och de dagar man inte vill sova i en trång kajuta är det bara att segla in i hemhamnen till den egna stugan.

En institution

Auktoriserade fastighetsförmedlaren Lea Adolfsson har varit i fastighetsbranschen redan över tjugo år. Adolfsson Ab grundade hon 1994. Kundkretsen känner henne och litar fullständigt på henne. Många som bor utomlands eller som är väldigt upptagna ger henne också fullständig fullmakt att sköta alla köp och försäljningar.

- De kunder som kommer till mig har antingen redan köpt av mig eller så har jag värderat något för dem. Jag har varit så länge med att nu börjar deras barn också vara kunder hos mig.

Hon är ett proffs ut i fingerspetsarna, utåtriktad och synlig i samhället på olika sätt. En annan sak man alltid förknippar Lea med är humorn. Den är oslagbar.

- Det är ju alltid smickrande då kunderna kommer tillbaka. Då vet man att man gjort något rätt. Allting kanske inte hämtar pengar men förtroende är mer värt. Objektsvärderingarna måste vara ärliga. En kund sa att ”du är aldrig ute och cyklar”, säger Lea med ett skratt.

En förmedlingskollega sade det väldigt träffande: Lea är ju redan en institution!

Konjunkturs­filosofier

Vad beror det på att marknaden äntligen vaknat till liv igen?

- Det går ju nog alltid i cykler men det här är den längsta lågkonjunkturen som vi haft och den började redan 2008. Finlands invånare tror på sig själva igen.

Då det skrivs negativt vågar ingen göra någonting men nu är det en positiv våg som vi alla behöver mer än väl.

- Pengar kommer inte om man inte vågar göra pengar. Man måste våga ta lån och köpa egen bostad för att få ekonomin att växa. Det är det bästa för oss finländare; ”oma tupa oma lupa”.

Lea är tacksam och glad över att även unga vuxna vågar satsa och köpa sitt första hem.

- Jag hade två jätteduktiga företagsamma killar nyligen som köpte sina första egna lägenheter. Det är fint att de vågade satsa. Eget är alltid eget.

Hur ser framtiden ut?

- Det ser nog ganska ljust ut! Jag utbildar mig ständigt, har bra samarbetspartners och underbara kunder!