Ruggigt kallt när HBL deltog i sibiriskt vinterbad

Reportern Anna-Lena Laurén (till höger) och fotografen Lotta Härdelin går på djupet i sitt reportage om Kristi dopdag i Sibirien. Bild: Okänd

På fredagen firade hela den ryskortodoxa världen Kristi dopdag genom att vinterbada. Enligt rysk tradition är vattnet denna dag heligt. HBL var på plats och träffade vinterbadare vid floden Ob i sibiriska Salechard.

Vattenytan i vakarna är täckt av ett tunt, tunt islager. Den fryser snabbt mellan badarna eftersom temperaturen i luften är – 27 °C.

– Har jag redan doppat mig tre gånger? frågar någon som frustande och flåsande dyker upp ur vaken, medan hans påpälsade släktingar står invid vaken och fotograferar.

Huvudet ska doppas under vattnet tre gånger för att hedra den heliga treenigheten. Dessutom ska man korsa sig mellan varje omgång.

Nikolaj Smorodinov, 60 år , vinterbadar varje år. Bild: Lotta Härdelin

Vi befinner oss i staden Salechard vid Ob, en av Sibiriens viktigaste floder. I dag firar Ryssland och hela den ryskortodoxa världen kresjtjenie. Det betyder Kristi dopdag och är enligt den ryskortodoxa tron dagen då Johannes Döparen döpte Jesus i Jordanfloden.

Över hela Ryssland vinterbadar man för att hedra dagen, ofta i isvakar upphuggna i form av kors.

I Salechard har man nöjt sig med att hugga upp två jämna rektanglar, en för kvinnor och en för män.. Bakom vakarna har myndigheterna rest tält där badarna klär om. En efter en kommer folk ut i underkläde, går ner i vaken och doppar sig. Därefter småspringer de tillbaka in i tältet för att byta om.

– Jag är inte speciellt religiös, men jag följer alltid den här traditionen. För mig betyder det rening. Väldigt bra för hälsan! Kroppen vaknar, man känner sig vederkvickt, säger 41-åriga Dmitrij Tjeganov, som rödkindad och skinande glad är på väg tillbaka till jobbet.

Vattnet anses vara heligt på Kristi dopdag. Bild: Lotta Härdelin

Nikolaj Smorodinov, 60 år och pensionär, badar tillsammans med sin svärson.

– Jag vinterbadar varje år på Jesu dopdag. Det är bra för organismen med lite stress. Man ska ta alla prövningar så lätt man kan. Hur mycket finns det inte i vårt liv som vi inte förstår, sanktioner mot Ryssland och så vidare. Men allt är av Gud, säger Smorodinov när han tio minuter senare dricker te i en varm buss som myndigheterna har ställt till förfogande.

Till sist är det även dags för HBL:s utsända att testa vaken i Ob. Jag hade hoppats att en rysk banja skulle gömma sig i tältet där man byter om. Men där finns inget annat än träbänkar för kläderna och halm på den snötäckta marken. Huttrande får fotografen Lotta Härdelin och jag av oss kläderna.

En halv minut senare står vi i underkläder vid trappan som leder ned i det bruna, humusrika floden. Vi är tvungna att bryta en tunn hinna av is för att ta oss ned i vattnet. Det är så kallt att man först nästan inte känner något alls.

Brrr… Bild: Lotta Härdelin

Vi doppar oss – en, två, tre gånger. Flämtande och frustande rusar vi tillbaka in i tältet och får huttrande på oss termounderkläder, ylletröjor och dunjackor. Uppdraget är slutfört med hedern i behåll, trots att vi hade så bråttom att komma upp igen att vi glömde att korsa oss i enlighet med traditionen.

Kresjtjenie betyder dop och firas bland ryskortodoxa som Kristi dopdag. Alla städer och kommuner i hela Ryssland hugger upp isvakar och ordnar med stegar ner i vaken och tält där man kan byta om. Vattnet anses denna dag vara heligt och det är vanligt att man fyller flaskor med flod- och sjövatten och tar med sig hem.

Badandet inleds vid midnatt natten till den 19 januari och fortsätter i 24 timmar. I år förbjöds invånarna i Norilsk att fira Kresjtjenie på grund av temperaturer på -50°C.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning