Rudakovs tavla ödesdiger för HJK – utslaget ur Europa League

Kvällen som började så bra slutade i katastros för HJK. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

HJK var på väg mot Köpenhamn men tvingas nöja sig med att resa till Karleby för att möta KPV på söndag. 2-2 mot Riga i den tredje kvalomgången i Europa League betyder 3-3 totalt och att den lettiska klubben avancerar tack vare bortamålsregeln.

– Vi försvarar dåligt vid ett par tillfällen och mera än så krävs det inte, säger Sebastian Dahlström.

HJK fick en drömstart på tillställningen då Riku Riskis snabbhet fick Herdi Prenga att ta till en lika våghalsig som onödig glidtackling i straffområdet. Glidtacklingen rätt långt ut till vänster träffade Riski på benen och svenska huvuddomaren Mohammed Al-Hakim tvekade inte: Straff.

Rafinhas skott från elva meter var lika löst som dåligt placerat och Robert Ozols kunde utan större problem parera bollen. Till hans olycka och HJK:s lycka gick lädret ut till Petteri Forsell som tryckte in returen.

– Det var ingen straff men vi visade mental styrka då vi kom igen, säger Rigas coach Mihails Konevs.

Den som trodde att HJK med 1-0 i baken skulle ta för sig och växa någon decimeter som ett kollektiv fick fel. I stället var det de fysiskt imponerande gästerna som tog mer eller mindre helt.

Rigas press var rena pesten för hemmalaget som hade svårt att spela sig ur situationerna, mycket beroende på att mittfältare eller anfallare inte mötte boll på de ytor som fanns att spela på.

– Det måste vi bli bättre på. Vi måste hjälpa bollhållaren på ett betydligt bättre sätt, säger Koskela.

Rafflande avslutning

Gästernas press avtog något efter paus. Ändå fick Vladislavs Fjodorovs ett helt öppet läge tre minuter in på andra halvlek. Avslutet höll division 3-klass.

I HJK hade Tim Väyrynen ett vasst skott och överlag var hemmalaget betydligt bättre med i matchen efter paus. Därför kom Rigas 1-1 något överraskande. Roman Debelko kunde från närhåll styra in 1-1 efter ett vackert anfall.

- Vi vet att de är bra på fasta situationer och ändå låter vi dem rulla ut oss. Jag är så jäkla besviken, säger Daniel O'Shaugnessy.

- Vi lider av samma sak som i ligan. Då vi leder med ett mål tappar vi allt i spelet uppåt. Vi tjongar i väg bollarna och tappar dem snabbt. Mot ett så fysiskt lag som Riga funkar det inte, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

1-1 skulle ha inneburit förlängning om det stått sig ordinarie speltid ut. Men sju minuter efter kvitteringen slog Forsell en hörna som Väyrynen nickade in. Ett mål som kunde ha varit värt 300 000 euro i bonuspengar från Uefa och ett dubbelmöte mot FC Köpenhamn.

Tio minuter före full tid kom kallduschen då HJK-målvakten Maksim Rudakov släppte retur på ett till synes enkelt skott. Framme på returen var samme Debelko, 2-2. Dåligt försvarat av HJK där med fyra man inne i boxen. Debelko reagerade snabbast och resten är ytterligare ett tråkigt kapitel i den finska fotbollshistorien.

– Det blir en lång natt för att komma över det här, säger Väyrynen.

Sett till matchbilden över 180 minuter kan väl ingen kalla det särskilt orättvist. Men sättet HJK tappar avancemanget på måste svida rejält i Klubifolkets skinn.

– Sett över två matcher är vi det bättre laget. Vi för spelet och skapar flera chanser, säger Konevs.

– Riga lyckas i högre grad spela på sina styrkor än vi. Det är ett bra lag. Kanske vi var knappa förhandsfavoriter inför matchparet men marginalerna är små, säger Koskela.

För HJK:s del gäller det att rädda vad som räddas kan i den inhemska ligan. KPV väntar borta på söndag.

– Då vi dyker upp på träningen på fredag måste fokus ligga helt och fullt på ligan och KPV. Vi har inte råd att förlora en endaste match till i ligan, säger Väyrynen.

Returmöte, tredje omgången:

HJK-Riga FC 2-2

Mål: 4 min Petteri Forsell 1-0, 62 min Roman Debelko 1-1, 69 min Tim Väyrynen 2-1, 79 min Debelko 2-2.

3-3 totalt. Riga avancerar tack vare flera gjorde mål på bortaplan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning