Rovio lägger alla ägg i en korg

I Arbil i Irak fick människor möjlighet att se filmen i tisdags. Bild: Safin Hamed

Rovio har mycket på spel när Angry Birds-filmen får sin premiär på fredagen. Men mottagandet i USA lovar ingen stormsuccé.

Maj är ödesmånaden för spelbolaget Rovio. Då har företagets storsatsning, Angry Birds-filmen, premiär i över femtio länder.

Rovio har haft motvind i flera år och tvingats minska på sin personal. I fjol gjorde företaget en rörelseförlust på 13 miljoner euro. Även om spelen fortfarande står för största delen av omsättningen på 142 miljoner euro räknar Rovio med att filmen kommer att vända skutan.

– Årets första kvartal gick på plus och resten av året ser positivt ut. År 2016 kommer att bli ett omvälvande år, vars höjdpunkt är filmpremiären. Vi har höga förväntningar, konstaterade Rovios vd Kati Levoranta i april.

Filmens budget på 65 miljoner euro är rekordstor med finländska mått. Tidigare rekordhållare var Jalmari Helanders Big Game, med en prislapp på 8,5 miljoner euro. Budgeten är emellertid mindre än många Hollywoodanimationer. Till exempel var både Disneys Zootropolis och Dreamworks Kung Fu Panda 3 dyrare (omkring 131 miljoner respektive 135 miljoner euro) medan Pixars Toy Story 3 från år 2010 kostade kring 175 miljoner euro.

Påkostad lansering

Det som gör filmen ovanlig är att Rovio finansierar den själv och därmed tar en stor risk. Tillsammans med distributören Sony spenderar Rovio kring 100 miljoner euro på marknadsföring och distribution. De allestädes närvarande Angry Birds-prylarna från några år sedan har gjort comeback på snabbmatsmenyer, i klädaffärer och vid vaxkabinetten Madame Tussauds i samband med filmens lansering. I mars meddelade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att karaktären Red blivit hedersambassadör.

Den centrala frågan är hur bra filmen klarar sig internationellt. Enligt sajten Boxoffice.com:s analytiker har filmen rätt bra chanser att bli en framgång i USA eftersom Sony:s tidigare filmer, såsom Hotell Transylvanien och Det regnar köttbullar, klarat sig bra och eftersom Angry Birds är den enda animerade filmen som har premiär i maj. Samtidigt kan Angry Birds kännas förlegad och filmen har hård konkurrens i det långa loppet av Zootropolis och Hitta Nemo-uppföljaren Hitta Doris, som har premiär i USA i juni.

Övertygar inte alla

I USA har filmen fått ett varierande mottagande av kritiker. Guy Lodgetidningen Variety skriver att filmen "överträffar alla cyniska förväntningar". Han anmärker att filmen kommer några år efter spelets popkulturella höjdpunkt, men att den är gjord på ett sätt som tilltalar också dem som aldrig laddat ner spelet. Också Leslie Felperin The Hollywood Reporter skriver att filmen är mycket bättre än man hade trott, men anmärker på könsbalansen i filmen: majoriteten av karaktärerna är manliga.

Andra är inte lika positiva. John Nugent på Empire ger filmen två stjärnor och skriver att handlingen är klumpig och driven av kommersiella intressen, men att humorn troligtvis kommer att bita på målgruppen, det vill säga barn.

Många jämför med den kritikerrosade Lego-filmen från 2014, som verkar dra det längre strået. "Lego-filmen bevisade att man kan förvandla en potentiell cynisk kassako till något med djup, humor och äkta hantverk. Angry Birds bevisar att det ibland är lättare att bara göra en krass vinstmaskin", skriver Nugent.

Steve Green på sajten Indiewire skriver att filmen känns passé både med tanke på spelet och på innehållet. "Filmen är en övning i att öka förvirringen kring berättandet på ett sätt som bättre passar företagets varumärkesarbete än en välgjord animerad film".

Andra tycker det något konstlade narrativet är en del av filmens charm. "Den blotta absurditeten är en del av det som gör filmen rolig", skriver Peter Bradshaw i brittiska The Guardian.

Också alternativa tolkningar om filmen har figurerat. Redan innan premiären var Rovio tvungen att skjuta ner ett rykte om att filmen egentligen skulle handla om flyktingkrisen: en del har tolkat grisarna som anländer till fåglarnas ö som asylsökande.

Filmen har finländsk premiär på fredagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning