Route One i Kalifornien öppnades igen

Bedårande serpentinvägar på sluttningarna mot den rytande oceanen. Magnifika skogsområden i ryggen, små pittoreska byar och städer och förtjusande möten med djur och natur. Det är California State Route One. Nu är vägen öppen igen.

Vägen som i princip löper längs kusten mellan Los Angeles och San Francisco är en av USA:s klassiska roadtrip-sträckor. Nu är hela vägen öppen igen efter att ha varit stängd sedan februari 2017.

En landsvägsbro i nationalparken Big Sur satte sig efter ett skyfall och tre månader senare svepte ett jordskred med sig en stor del av landsvägen. För campingplatser och hotellägare som plötsligt skars av från yttervärlden var det ekonomisk katastrof. En snabbt anlagd provisorisk väg gjorde det möjligt för lokalbefolkningen få hem mat och skicka barnen till skolan.

Även efter den stora förödelsen har kuststräckan härjats och fått sin beskärda del av naturelementens nycker. Först med gräs- och skogsbränder som slickat asfalten, sedan med jordskred som begravt hus och byar bara stenkast från vägen.

Inspirerat Miller och Kerouac

Det är en stundtals vild kust som inspirerat författare som Henry Miller och Jack Kerouac.

Låt oss starta vår roadtrip söderifrån, en bit norr om Los Angeles. Ventura och Carpinteria fick mycket stryk av den omfattande branden Thomas, som pågick över jul och nyår 2017.

Det heter Stilla Havet, men visar allt som oftast upp en allt annat än stilla sida. Det är rått, vått, vilt och mäktigt. Bild: Per Erik Tell

Ventura är en välordnad liten småstad uppbyggd kring en spansk missionsstation, San Buenaventura. Tillsammans med Carpinteria någon mil norrut är det kända orter för surfare, med långa vita stränder.

Havet här utanför kallas Santa Barbara Channel och mellan kanalöarna (Santa Rosa och Santa Cruz), oljeborrtornen och fastlandet är det inte ovanligt att upptäcka jagande delfiner eller sprutande valar. Surfarna i området har också alla minst en historia att berätta om möten med hajar.

Från Santa Barbara och norrut till Las Cruces är vägen gemensam med Highway 101, som är motorvägen där den mesta nyttotrafiken går vidare mot San Francisco i högre tempo. I Las Cruces delar vägarna på sig.

Danskt hygge

För nordiska bilturister kan det vara av intresse att göra en avstickare på drygt tjugo kilometer, från Las Cruces till den lilla staden Solvang. Här, i ett område som domineras av arvet från spanjorernas tidiga kolonisation, kör du längs Mission Drive rakt in till Hans Christian Andersen Park.

Solvang är en dansk enklav i Kalifornien, där Dannebrogen vajar i varje kvarter. Bild: Per Erik Tell

Den danska flaggan, Dannebrogen, fladdrar i vinden längs huvudgatan och hotellet heter King Frederik och du kan hygge dig med ett wienerbröd med chokolade hos bagaren. Solvang har gjort en grej av sin danska bakgrund och det är nästan lite väl mycket med alla korsvirkeshus och väderkvarnar.

Vi kör tillbaka, fortsätter norrut längs ettan och passerar raketbasen Vandenberg Air Force Base, mellan Lompoc och Santa Maria.

Ett av de stora turistmålen längs route one är Hearst Castle, vid San Simeon. Det sägs att miljoner människor varje år stannar till för att se detta enorma rikemanspalats som tidningskungen William Randolph Hearst bodde i 1919-1947. Efter hans död förvandlades området och huset till parkområde och öppnades för allmänheten 1958.

Prominenta gäster hos Hearst

Den enorma herrgården, slottet, ligger på en höjd och hit flögs under Hearsts aktiva år prominenta gäster in till egendomens flygfält. Hit kom Charlie Chaplin, bröderna Marx, Greta Garbo, Franklin Roosevelt, Sir Winston Churchill och många fler för att mingla, äta middag och förvåna sig över det kolossala och säkert lätt motbjudande överflödet i detta Citizen Kane's Xanadu.

I stället för att ta den guidade turen i Hearst Castle kör vi vidare några kilometer norrut mot den vidunderliga stranden vid marinreservatet Piedras Blancas.

Tusentals sjöelefanter ligger på sandstranden. Sälar, packade som sillar, sprätter med labbarna för att skvätta sand över sig. Vanligen håller sjöelefanterna sig till havs, men under olika perioder tar de sig i land. Det handlar om att föda, mata, rugga och vila. I april och maj tar sig honorna och de unga sälarna iland och ruggar, tappar hår och byter skinn. De ligger dåsiga och utslagna på stranden medan en och annan hanne fortfarande utmanar om sin ställning bland honorna.

Det är en otrolig syn att se de för bara hundra år sedan nästan helt utrotade djuren samlas i sådana mängder.

Big Sur och Kerouac

Efter Piedras Blancas går färden vidare mot Big Sur, där vägen vindlar längs havet medan skogarna med de enorma redwoodsträden bildar sin gröna kuliss.

Det var hit Jack Kerouac åkte för att få lugn och ro och sluta supa. Jack Kerouac var författaren som blev berömd för sin roadtrip-berättelse On the road i mitten av 1950-talet och över en natt förvandlades till beatgenerationens främste apostel.

Han kom i taxi till en stuga han lånat av en vän, men kom så sent att det hade mörknat och han inte hittade fram till stugan utan tvingades sova utomhus den första natten.

Jack Kerouac stod inte ut länge i vildmarken, där hans enda sällskap blev mulan Alf, utan återvände till San Francisco, vännerna och spriten. Han skrev senare boken Big Sur, som säkert bidragit till att ytterligare demonisera området, göra det ännu lite spökligare och vildare än det kanske i verkligheten är. När solen går ned i Big Sur blir det mörkt.

Clintans Carmel-by-the-sea

Norr om Big Sur ligger Carmel-by-the sea. Staden är mest känd för sin tidigare borgmästare Clint Eastwood. Den lika berömda stranden är en del av vandringsleden California Coastal Trail.

Vi kör vidare längs kusten, passerar Monterey, som en gång var Kaliforniens huvudstad, och fortsätter mot Santa Cruz. Här, i detta de gröna vindalarnas landskap får vi i stället för oss att besöka ett bryggeri och viker av ettan, kör upp i bergen mot Boulder Creek och hamnar i ett gammalt timmerflottarsamhälle, en äkta vilda västernstad, så fjärran från kustens Kalifornien. I Boulder Creek lever i dag en av USA:s mest kända romanförfattare, Jonathan Franzen.

Boulder Creek – en vildavästernstad i Santa Cruz County. Bild: Per Erik Tell

Däremot var Boulder Creek Brewery, som vi siktat på att besöka, nedbrunnet.

Tillbaka på Route One efter vår tur genom det skogklädda backiga landskapet är det inte långt kvar till San Francisco. På andra sidan bergen, några mil bort, ligger Silicon Valley, men här vid kusten är lantlighet en dygd och ett annat tempo råder.

Det blir dock allt stressigare desto närmare San Francisco vi kommer. Vägen får fler filer, trafiken ökar och liksom att färdas in i en tratt sugs vi med i malströmmen som tar oss mot solnedgången över Golden Gatebron.

Route One går över den berömda Golden Gatebron i San Francisco. Bild: Per Erik Tell

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39