Rotsellerisoppa med ädelost

Det är gott att toppa rotsellerisoppan med något krispigt. Här hasselnötter men rotfruktschips eller pumpafrön är inte heller dumt. Bild: Lee Kearney/TT

Hösten närmar sig svalare temperaturer knackar på dörren. Då är det skönt att värma sig med en soppa på rotselleri.

För 4 personer, cirka 40 minuter

1 (ca 400 g) rotselleri

1 palsternacka

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja + 1 msk smör

1 tsk finhackad färsk timjan

1 dl vitt vin

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl grädde

salt och svartpeppar

50 g ädelost, t ex Saint Agur

2–3 msk grovhackade hasselnötter, rostade

god olivolja

färsk timjan eller persilja, hackad

Gör så här:

1. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Fräs lök och vitlök mjuk i olja och smör i en kastrull cirka 5 minuter, rör då och då. Häll i grönsakerna och stek ytterligare 5 minuter under omrörning.

3. Tillsätt timjan och vin, låt koka upp och tillsätt vatten och buljongtärning. Koka under lock tills grönsakerna mjuknat, cirka 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav och tillsätt grädde. Låt soppan få ett uppkok och smaka av med lite salt och peppar.

4. Häll upp soppan i skålar, toppa med ädelost i bitar och nötter. Droppa över olja och toppa med örter. Servera med ett gott surdegsbröd.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning