Rotsellerigryta med äpple

Rotselleri, spetskål och äpple är en god kombination i den här vegetariska grytan med mycket husmanskänsla. Bild: Lee Kearney/TT

Rotselleri, spetskål och äpple är huvudingredienserna i den här höstgrytan. Då passar potaitsmos med rårörda lingon också till.

För 4 portioner, 40 minuter

1 (ca 700 g) rotselleri

1 gul lök

1 liten (ca 250 g) spetskål

1 syrligt äpple

2 msk smör + 1 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 msk finhackad färsk timjan

3 dl vispgrädde

Till servering:

potatismos och rårörda lingon

Gör så här:

1. Skala rotselleri och lök. Skär rotsellerin i mindre bitar, klyfta lök och kål. Kärna ur äpplet och skär i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en kastrull och fräs rotsellerin i cirka 5 minuter tills den fått lite färg. Tillsätt lök, kål och äppelbitar och stek ytterligare 5 minuter. Rör om då och då.

2. Krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt grädde och sjud tills grönsakerna är mjuka. Om det blir för torrt, tillsätt lite vatten i grytan.

3. Servera med potatismos och rårörda lingon.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning