Rotig pasta

Den krämiga pastasåsen blir allra bäst med cocktailtomater som är extra söta i smaken. Bild: Lee Kearney/TT

Nu är tomaterna som bäst och kålroten börjar mogna. Här förenas de i en pasta med pesto.

Pasta med kålrot och tomat

För 4 portioner, 30 minuter

ca 500 g kålrot

1 gul lök

1 klyfta vitlök

2 msk olivolja

1 burk (400 g) körsbärstomater

1 dl grädde

salt och svartpeppar

Till servering:

nykokt pasta

pesto

parmesanost

färsk basilika

Gör så här:

1. Skala och skär kålroten i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Koka upp lättsaltat vatten och koka kålroten i 5 minuter tills den mjuknat. Häll av i durkslag. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt kålroten, bryn den tillsammans med lök och vitlök i ett par minuter tills den fått fin färg.

3. Tillsätt tomater och grädde och krydda med salt och peppar. Låt puttra utan lock i 5–10 minuter tills såsen tjocknat.

4. Servera med nykokt pasta, pesto och riven parmesanost. Toppa gärna med plockad ­eller grovhackad basilika.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning