Rotfyllt och upplyftande

Bild:

Sanna Kurki-Suonio har, alltsedan hon var medlem i det svensk-finska folkmusikbandet Hedningarna, stuckit ut med sin uttrycksfulla sång som har ett litet hest stänk över sig.

Sanna Kurki-Suonio

Sanna Kurki-Suonion Kuolematon Erikoissysteemi

(Rockadillo Records)

Som soloartist har hon övertygat med den poppiga syntplattan Musta (1998) liksom också med de rena folkmusikplattorna Kainuu (2004) och Huria (2007). Traditionen är hennes inspirationskälla och nu med Sanna Kurki-Suonion Kuolematon Erikoissysteemi har hon styrt in på blues och alternativrock, men ändå med tajta band till den finska folktraditionen.

I de ruffigt romantiska låtarna sjunger hon nu också texter från Kanteletar (Manan Matti) och av Aulikki Oksanen (Häävalssi, Villit Peurat, Hyvästi). Skivans bluesstämningar framhävs i Otto Staubenbiels häftiga munspelsattacker, och undergroundklangen bubblar i Risto-bandets eldsjäl Risto Ylihärsiläs klaviatur. Gruppens övriga medlemmar, gitarristen Jarkka Rissanen, basisten Roope Laasonen, som också deltagit i komponerandet, och trummisen Dimitri Tolonen spelar med ett attraktivt kompakt sound, i stil med Kauko Röyhkäs band.

Skivan är som klippt och skuren för både folkmusik- och rocklyssnare, så man får hoppas att samarbetet mellan Kurki-Suonio och gruppen fortsätter. De har verkligen ett bra förhållande till det traditionella och det nutida.

Ole Nerdrum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning