Röster från fältet: "Stängning innebär nackskott för många krögare"

En tvångsstängning skulle leda till konkurser och arbetslöshet, menar man på Turism- och restaurangförbundet. Bild: Timo Kari/Kristoffer Åberg/Cata Portin/HBL-arkiv

På två kedjor i huvudstadsregionen tog man avvaktande emot torsdagens rekommendation om att stänga barer och nattklubbar.

– Vi följer myndigheternas förhållningsregler. Alla dansgolv, nattklubbar och karaokeställen är stängda. Vi är mycket noggranna med de anställda och kunderna, säger Henriikka Puolanne, chef för affärsområdet restauranger på HOK-Elanto.

HOK-Elanto, som hör till S-gruppen, driver 81 restauranger i huvudstadsregionen. Av dem är 25 ölrestauranger och liknande som saknar kök för matlagning.

Bland annat har restaurang Zetor vid Studentplatsen i Helsingfors stängt dansgolvet. Även karaokebaren Sing and Pore på Mikaelsgatan är stängd.

Puolanne konstaterar att sammanlagt sex barer är stängda för närvarande.

– Ingen av våra anställda har haft corona i år. I fjol hade vi nio fall hos de anställda, men alla smittkedjor kom utifrån. På så sätt var situationen okej.

På HOK-Elanto jobbar drygt 700 anställda inom restaurangerna. Hos dem kommer man inte att gå in för några stängningar. Institutet för hälsa och välfärd gick under torsdagen ut med nya rekommendationer om att så snabbt som möjligt stänga alla barer, pubar och nattklubbar i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Den rekommendationen gäller ända till den 14 mars.

– Om det kommer en lagändring, då stänger vi självklart. Men ändringen måste komma via statsrådet. Vi följer rådande restriktioner och tar dem på allvar.

Enligt Puolanne är verksamheten redan nu på många sätt begränsad, vilket också syns i försäljningen.

– Vi tvingas stänga redan klockan 23 och utskänkningen slutar redan klockan 22. Nu är det mycket stilla på ställena.

Tre är stängda

Hos Momentin Restaurants är nio av ölrestaurangerna och en av matrestaurangerna öppna. Företagets övriga restauranger är stängda på grund av att kundunderlaget inte räcker till under coronan.

– Vi fortsätter verksamheten som vanligt i väntan på vilka riktlinjer regeringen kommer med, säger Jan Karppanen som är direktör för restaurangverksamheten.

Momentin Restaurants har stängt baren Tommy Knocker på Stora Robertsgatan samt ölrestaurangerna Leijuva Lahna i Kampen och Muikea Muikku på Nätholmen.

– Däremot har vi kunnat låta Black Door, som ligger granne med Tommy Knocker, vara öppen.

Vad händer om regeringen kommer med krav på att stänga verksamheten för en tid?

– Då måste regeringen ha ett stödpaket på plats. Det är likadant som på våren. En stängning kommer att innebära ett nackskott för ganska många krögare. Regeringen måste vara vaken och stödja företagarna.

Enligt Karppanen har man sett en minskning på 50 procent av försäljningen i restaurangerna under hösten.

"Överraskande"

På Turism- och restaurangförbundet kommenterade ordförande Timo Lappi torsdagens bud så här:

– Det överraskade oss mycket, för Institutet för hälsa och välfärd måste veta att det inte är möjligt att vidta sådana åtgärder.

För att kunna stänga barer och nattklubbar med tvång krävs en lagändring.

– Nattklubbar och pubar är i en mycket dålig situation.

Lappi konstaterar att en tvångsstängning skulle leda till konkurser och arbetslöshet.

– Det finns många unga som inte har några reservpengar för att försörja sin familj.

Han kallar institutets rekommendation oansvarig.

– De måste ta hänsyn till vilka slags följder sådana rekommendationer eller beslut kommer att ha.

En temporär stängning skulle också leda till att unga människor som vill ha fest i stället hyr privata lokaler, menar Lappi.

– Meddelandet om festen kanske sprids via sociala medier och så har man plötsligt tiotals eller hundratals unga människor på en plats där det inte finns någon ansvarig som ser till att reglerna följs. Där finns inte den egenkontroll vi har hos våra medlemmar.

Timo Lappi konstaterar att nattklubbar i nuläget inte kan bedriva normal verksamhet eftersom utskänkningen slutar klockan 22. Det är en tid då besökarna i vanliga fall kanske börjar röra sig mot nattklubbarna.

– För tillfället är det ingen tid för att ordna stora fester. Men om vi följer reglerna under våren kanske situationen på sommaren är bättre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning