Rostad rotselleri med örtsås

Här rostas rotsellerin i stekpanna och får sällskap av svamp och en örtig sås. Tillbehör, som pasta, bulgur eller ris, kan varieras efter vad som finns hemma, Bild: TT/Lee Kearney Photography

Rostad rotselleri mår bra av sällskap som svamp och en örtig kall sås. Vilket tillbehör som föredras är fritt att välja.

För 4 portioner, 30 minuter

4 portioner råris

1 (ca 500 g) rotselleri

1 gul lök

250 g champinjoner

2 msk smör

2–3 msk olivolja

salt och svart peppar

Örtsås:

1 kruka basilika

1/2 dl grovhackad bladpersilja

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 dl crème fraiche

2 msk finriven parmesan

1 msk citronsaft

salt och peppar

Till servering:

rucola

Gör så här:

1. Koka riset enligt paketets anvisning. Skala rotselleri och lök. Skär rotsellerin i klyftor och skiva löken. Tvätta och dela svampen i halvor eller kvartar.

2. Hetta upp smör och 1 matsked av oljan i en stekpanna och fräs sellerin tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta upp. Torka ur pannan och stek lök och svamp i resten av oljan tills det fått fin färg, rör då och då. Krydda med salt och peppar.

3. Grovhacka basilikabladen. Mixa slätt med persilja, vitlök, crème fraiche, parmesan och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera grönsakerna med såsen, nykokt ris och rucola.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03