Rostad rotselleri med örtsås

Här rostas rotsellerin i stekpanna och får sällskap av svamp och en örtig sås. Tillbehör, som pasta, bulgur eller ris, kan varieras efter vad som finns hemma. Bild: Lee Kearney/TT

Det kan ta emot att laga nåt gott på veckans första dag efter helgens middagar. Prova rotselleri och svamp med örtig sås tillsammans med råris.

För 4 portioner, 30 minuter

4 portioner råris

1 (ca 500 g) rotselleri

1 gul lök

250 g champinjoner

2 msk smör

2–3 msk olivolja

salt och svart peppar

Örtsås:

1 kruka basilika

1/2 dl grovhackad bladpersilja

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 dl crème fraiche

2 msk finriven parmesan

1 msk citronsaft

salt och peppar

Till servering:

rucola

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningen på paketet. Skala och skär rotsellerin i klyftor och skiva löken. Tvätta och dela svampen i halvor eller kvartar.

2. Hetta upp smör och 1 matsked av oljan i en stekpanna och fräs sellerin tills den fått fin färg och är genomstekt. Ta upp, torka ur pannan och stek lök och svamp i resten av oljan tills det fått fin färg, rör då och då. Krydda med salt och peppar.

3. Grovhacka basilikabladen. Mixa slätt med persilja, vitlök, crème fraiche, parmesan och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera grönsakerna med såsen, nykokt ris och rucola.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning