Roskilde satsar mot sexövergrepp

Roskildefestivalen lanserar en kampanj mot sexuella övergrepp och kränkningar på festivalplatsen. Arkivbild. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Roskildefestivalen lanserar en kampanj mot sexuella övergrepp och kränkningar på festivalplatsen, rapporterar den danska tidningen Politiken.

Fokus i kampanjen ligger på förebyggande arbete och de gråzoner där det kan vara svårt att avläsa den andras gränser, säger festivalens taleperson Christina Bilde till Politiken.

En del av kampanjen är ett kortspel om sexuella gränser som festivalbesökarna ska kunna spela med 120 frivilligarbetare. I spelet ställs frågor som "vad gör du om en vän gått över gränsen med en tillfällig bekant" och tanken är att spelet ska väcka frågor om just gränser.

Utöver spelet har festivalens vakter utbildats för att bättre kunna hantera anmälningar om kränkningar och övergrepp. Festivalen har också satsat på bättre toalettområden, framför allt för kvinnor.

Årets Roskildefestival börjar den 30 juni och pågår till den 7 juli.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46