Roska-Roope besöker Finlands festivaler – fick hurrarop på jungfruturen i Aura å

Föreningen Håll Skärgården Ren presenterade sin nya båt Roska-Roope i Åbo på fredagen. Kommunikatörspraktikant Elina Kuusniemi spanade efter skräp i fören på båten medan Kari Suonsilta styrde. Bild: Mikael Piippo/SPT

Föreningen Håll Skärgården Ren firar sitt 50-årsjubileum med att presentera en ny farkost. Båten Roska-Roope är specialiserad på att samla skräp från vattenytan.

Miljöorganisationen Håll Skärgården Ren har utökat sin flotta med en vattenfarkost som heter Roska-Roope. Den samlar skräp från vattenytan och är en eldriven båt med två motorer som har ett djupgående på 45 centimeter.

Roska-Roope är den första Håll Skärgården Ren-båten som är designad för att samla upp skräp från vattendrag. Föreningens fyra andra fartyg är betydligt större och fungerar som servicebåtar på olika håll i Finland.

– Tanken med Roska-Roope är att åka runt på finländska evenemang och samla skräp ur vattnet. Vårt mål är att få så mycket synlighet som möjligt, säger Aija Kaski, generalsekreterare för Håll Skärgården Ren.

Roska-Roope väger ungefär ett ton och kan flyttas med en trailer. Håll Skärgården Ren strävar efter att sjösätta Roska-Roope på så många evenemang som möjligt under sommaren. Bland annat är musikfestivalen Ruisrock i Åbo redan inprickad i kalendern.

Publikfavorit på valborg

Roska-Roope har en öppning i fören där skräp på vattenytan kan flyta in. Skräpet flyter in i en låda som kan lyftas upp i båten med hjälp av ett vindspel.

– Jag vill inte påstå att vi kan rena alla Finlands vattendrag med Roska-Roope. Den huvudsakliga idén är att få människor att förstå att man inte ska släppa skräp i vattnet, säger Kaski.

Båten inledde sitt arbete på valborg i Aura å i Åbo – och blev direkt en publikfavorit.

– Vår plan var att bara åka runt lite i ån, men i och med att vädret var så fint och människorna på stränderna hurrade för båten höll vi till slut på i tre timmar, säger Kaski.

Aija Kaski, generalsekreterare för Håll Skärgården Ren, hoppas att båten Roska-Roope kan vara med och samla skräp på så många evenemang som möjligt i sommar. Bild: Mikael Piippo/SPT

Visar upp sig på båtmässa

Håll Skärgården Ren grundades 1969 och Roska-Roope är föreningens sätt att fira sitt 50-årsjubileum. Båten byggdes av Alpo Pro Boats i Raumo och kostade 100 000 euro, en summa som Håll Skärgården Ren fick som donationer av sina samarbetspartner.

Roska-Roopes maximala hastighet är fem knop och fyra personer kan vistas i båten åt gången. Båten saknar roder och manövreras med hjälp av de två motorerna.

Håll Skärgården Ren har samlat ihop en grupp frivilliga som turas om med att vara skeppare för Roska-Roope beroende på var i Finland båten befinner sig. Den här helgen samlar Roska-Roope upp skräp vid båtmässan i Nådendal.

M/S Roope (Skärgårdshavet).

M/S Roope-Saimaa (Saimen).

M/S Roope-Botnia (Bottniska viken, Jakobstad-Vasa).

M/S Roopetar (Päijänne).

Roska-Roope.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning