Rosévinerna kommer i mars – specialsortimentet bjuder på lyxiga rödviner

Säsongen för roséviner är här och det finns nu mindre partier av exklusivare partier i specialsortimentet på Alko. Bild: Mostphotos

Våren är här och med den nya årgångar av goda roséviner. Alko har fått in nya partier av specialviner, små upplagor av ädla flaskor som säljs via webbutiken och vissa välsorterade vinbutiker. Borgström tipsar också om några röda årgångsviner för den som söker efter något lyxigare.

Roséviner

401077 Lajver Szekszárdi Rosé 2018. Ungern

Bild: Alko

Vin gjort på en blandning av ungerska Kékfrankos och österrikiska Zweigeld. Medelrosa med generös angenäm doft av röda vinbär och smulor. Smaken är torr och saftig med bra frukt och syra.

Pris: 11,49

Betyg:

490987 Feravino Classic Rosé 2018. Kroatien

Bild: Alko

Vin från Slavonien, Kroatiens viktigaste vinområde. Medelrosa med lätt doft av hallon och apelsin. Smaken är halvtorr med angenäm frukt och trevlig krydda, sötman välintegrerad.

Pris: 11,98

Betyg:

424227 Paranga Flowers Rosé 2018. Grekland

Bild: Alko

Nordgrekiskt vin gjort av druvor som vuxit på 700 meters höjd vilket garanterar friskhet. Vackert mörkt rosa vin med generös aromatisk doft med inslag av persika och päron. Smaken är halvtorr med utmärkt frukt och lämplig syra. Välbalanserad helhet.

Pris: 13,98

Betyg:

481617 EM Bio Rosé Bouquet & Mavrud 2018. Bulgarien

Trakiskt vin gjort av en italiensk vinmakare. Ljusrosa med trevlig frisk, bärig och lätt kryddig doft samt torr och fräsch smak med inslag av körsbär och tranbär.

Pris: 14,60

Betyg:

415937 Balfour Nannette's Rosé. England

Bild: Alko

Rosévin gjort på champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Medelrosa med välutvecklad doft av hallon med en liten nyans av citrus. Smaken är torr, nyansrik med bra frukt och lämplig syra samt trevlig artighet.

Pris: 19,90

Betyg:

477677 Alpha Estate Rosé Single Vineyard Hedgehog 2018. Grekland

Vingårdsvin gjort på grekiska druvan Xynomavro. Blårosa med framträdande bärig doft med inslag av smultron och körsbär. Smaken är torr, mångfasetterad, rätt fyllig och angenäm med lämplig syra och frukt. Ett bra exempel på den nya generationen av grekiska viner.

Pris: 19,91

Betyg:

Röda viner

479727 Le Dragon de Quintus 2016, Bordeaux. Frankrike

Vin gjort av Domaine Clarence Dillon som också äger Château Haut-Brion, vilket förklarar priset.

Svartrött vin med mycket generös, mustig, varmt aromatisk, spännande doft och mycket fyllig smak med inslag av svartvinbärssylt, lite kanel och nejlika. Förnäm men ung helhet. Bör lagras.

Pris: 55,70

Betyg:

471797 Château D'Armailhac 2016, Paulliac, Bordeaux. Frankrike

Bild: Alko

Vin gjort av familjen Rothschild. Djuprött med mycket välutvecklad nyansrik, fascinerande doft och mycket fyllig smak med utmärkt frukt i svartvinbärshelheten. Sakliga tanniner. Gott, men bör lagras.

Pris: 71,75

Betyg:

499037 Château Batailley 2016, Pauillac, Bordeaux. Frankrike

Svartrött vin med ytterst välutvecklad varm, mycket aromatisk och inbjudande doft. Smaken är fyllig, mångfasetterad med bra frukt och inslag av choklad och kaffe. Gammal klassiker i erkänt bra årgång som bör lagras.

Pris: 74,80

Betyg:

Georg Borgström vinkännare

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning