Rose-Marie Martelin tar hand om vilda djur i hettan

Rose-Marie Martelin har hemma hos sig tagit hand om två ekorrkullar som annars inte hade klarat sig. Bild: Niklas Tallqvist

Rose-Marie Martelin har sedan barndomen tagit hand om både igelkottar och fåglar. Under sommarens värmebölja lägger hon ut vatten till djuren i Hertonäs i Helsingfors.

Också de vilda djuren i Helsingfors lider av värmeböljan. Särskilt bristen på dricksvatten är ett problem. Hertonäsbon Rose-Marie Martelin har hjälpt vilda djur i flera år och aktivt värnat om deras välfärd under de kokheta sommardagarna.

Martelin har exempelvis lagt ut lerkärl med vatten på båda sidorna av huset där hon bor. Vattnet byter hon varje morgon och kväll. Det hinner nämligen bli smutsigt under dagen då exempelvis fåglar badar i kärlen och lämnar efter sig fjädrar och annat smuts. Vid Martelins hus bor också två olika populationer av småvesslor. Småvesslan är fridlyst i Finland.

– Om man börjar ge vatten ska man vara beredd på att det ska bytas varje dag, säger Martelin.

Martelin säger att man ska vara beredd på att byta vattnet varje dag. Bild: Niklas Tallqvist

Hon har också lagt ut fem stycken större skålar bredvid varandra på en plats i skogen. De är avsedda för lite större djur såsom grävlingar, skogsharar och rävar. Vid de djupare skålarna har hon placerat käppar så att inga mindre djur ska drunkna i dem.

Martelin har till och med sett en järv nära sitt hem då hon rastade sina hundar tidigt en morgon. Järven kom emot i en park och försvann upp mot bergen.

Hemma hos sig har Martelin tagit hand om två ekorrkullar som annars inte hade klarat sig. Ekorrarna hade byggt sitt bo inne i ett tak men båda gångerna hade mamman dött. Hon släppte ungarna fria när de var tillräckligt gamla för att klara sig på egen hand.

Hertonäs och dess natur ligger nära Martelins hjärta.

– Det är viktigt att försvara och förvara den här stadsdelen – för både djurens och människans välbefinnande.

Igelkottar och ekorrar i städerna har svårast att hitta vatten

Markku Harju, ägare och grundare av djurgården Nordic Wildlife Care i Korsholm, säger att organisationen tar hand om cirka 500 skadade vilda djur per år. När djuren tillfrisknat får de återvända till det fria. Endast två älgar har stannat kvar på gården eftersom de är för tama för att klara sig på egen hand.

Harju säger att de vilda djuren som lever i skogen nog hittar skydd och både vatten och föda. Däremot är det enligt Harju just igelkottarna och ekorrarna i städerna som har svårast att hitta vatten.

Harju säger att man kan hjälpa ekorrar genom att lägga ut vatten till dem. Men skålen får bara vara några centimeter djup, annars kan djuren drunkna.

– Det värsta är ett ämbar som de inte kommer bort från, säger Harju.

Igelkottar kan äta kattmat, men det får absolut inte vara torrfoder. Bild: Bille Sirén/KSF-arkiv

Vill man mata ekorrar ska födan motsvara det som ekorrar äter annars också, såsom nötter. Ekorrar tål inte bröd, exempelvis.

– Människomat är för saltigt för ekorrar, säger Harju.

Igelkottar klarar sig utmärkt med vatten och kattmat, men det får inte vara torrfoder.

– Man ska absolut inte heller ge igelkottarna mjölk.

Enligt Harju får havsörnar, hökar och ugglor vätska i sig från köttet de äter. De behöver inte dricka så mycket.

Också Harju påpekar att man måste vara konsekvent om man börjar lägga ut vatten och mat till vilda djur. Även han påminner om att vattenskålen inte får vara för djup.

– Det viktigaste är att djuren inte drunknar.

Skålarna i skogen är avsedda för lite större djur, såsom grävlingar, skogsharar och rävar. Efter att Martelin bytt vattnet placerar hon ännu käppar i skålarna så att inga mindre djur ska drunkna i dem. Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning