Rosa och lila vindar blåste in i stadsfullmäktige – från Berghäll

PRECIS SOM I STRÖMSÖ. Feministiska partiet lyckades i sitt allra första val knipa hela 4 900 röster och säkra sin ordförande Katju Aro en plats i stadens fullmäktige. Bild: Cata Portin

För första gången i världshistorien bänkar sig både pirater och feminister i Helsingfors stadsfullmäktige. Hur kom de dit? Via Berghäll.

Det var många som bet på naglarna i söndags då allt ställdes på ända i Helsingfors och nästan halva fullmäktige byttes ut i ett svep. Många långvariga politiker fick snällt stiga åt sidan när nya namn trippade in på estraden – och två helt nya partier.

Nykomlingarna Piratpartiet och Feministiska partiet förenas av två saker: En utstuderat liberal värdegrund och en väljarbas som är stadigt förankrad i Berghällområdet, den så kallade "rödgröna bubblan". Över fem procent av väljarna i röstningsområdet Berghäll D gav sin röst åt feministerna, och i samma område röstade 2 procent på piraterna. Väljarstödet för båda partierna var också starkt i Alphyddan och Vallgård.

– I de här kvarteren finns det många som anser att våra valteman är viktiga. Vi var också synliga här under kampanjen, säger feministernas nyinvalda representant Katju Aro när vi träffar henne utanför hemmet i Sörnäs "Kurva".

Feministiska partiet skrev historia när det på första försöket lyckades knipa en plats i stadsfullmäktige, utan vare sig politisk erfarenhet eller någon budget att tala om. Hela partiet grundades så sent som i januari.

– Kampanjen finansierades med gräsrotsfinansiering, privata donationer och medlemsavgifter, säger Aro som räknat ut att partiets budget motsvarade ynka cirka 40 cent per röst.

Hennes kampanj kostade under 10 000 euro, vilket kan jämföras med röstkungen Jan Vapaavuoris (Saml), budget på 60 000 euro.

GLÄDJE NORR OM LÅNGA BRON. "Jag är så glad. Tack, snälla att du gör det här jobbet och kämpar för de svagas sak" säger Jarkko Rotinen som känner igen nyvalda ledamoten Katju Aro och stiger fram för att gratulera tillsammans med hunden Selma. Bild: Cata Portin

Tillgänglighet och papperslösa

Att resultatet trots allt toppade förväntningarna betyder enligt Aro att den feministiska politiken ses som ett fräscht alternativ till De gröna och Vänstern. Under hela kampanjen har partiet undvikit att framstå som ett ensaksparti. Man förespråkar en intersektionell feminism, vilket betyder att man tar sig an alla maktstrukturer och hierarkier i samhället och inte enbart fokuserar på könsbaserade strukturer.

– Den moderna feminismen baserar sig på tanken att alla människor besitter olika maktpositioner och att dessa ständigt varierar. Feminismen fäster uppmärksamhet vid vem som hörs var och i vilka situationer, och försöka motverka strukturer som gör att somliga grupper osynliggörs.

ROSA REVOLUTION NORR OM LÅNGA BRON. Den "rödgröna bubblan" har fått stänk av rosa och lila när både feministerna och piraterna röstades in i stadsfullmäktige. För Vesku Matara och Eeva Roots är resultatet ingen överraskning. – Det gick precis som jag väntade mig, Sannfinländarna backade, säger Matara på ett kafé i Berghäll. Bild: Cata Portin

När det här översätts till "kommunalpolitiska" handlar det till exempel om att skydda de papperslösas rättigheter, att jobba för bättre psykvårdstjänster och för att förebygga utslagning. Tillgängligheten är också ett viktigt tema.

– Kollektivtrafiken är till exempel fortfarande inte helt tillgänglig för den som rör sig i rullstol eller med en barnvagn, säger Aro och blir avbruten när en man lite försynt kommer fram och frågar om hon är den han tror hon är.

– Vet, du, säger han, jag är så själaglad att en feminist kom in i stadsfullmäktige. Ett riktigt varmt tack till dig.

Och så låter Jarkko Rotinen Feministpartiets första fullmäktigeledamot hälsa på hunden Selma.

Det blåser nya vindar i Helsingfors. 42 nya ledamöter valdes in i söndagens kommunalval vilket betyder att nästan hälften av fullmäktige byttes ut. Fullmäktige består av 85 ledamöter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning