Rosa kärlek

När vintern har övergått i vår är det dags att byta rödvinet mot rosé. Bild: Linda Forssell

Nu har vi vaknat ur vinterdvalan och känner oss lite kärleksfullare och lite gladare – och vad passar väl då bättre än att matcha årstidernas övergång från mörkt till ljust med en flaska rosévin?

För bara några veckor sedan låg isarna ännu tjocka i viken, men rätt som det var började snödroppar och vintergäck titta fram i rabatterna och plötsligt sköt kvicksilvret upp till närmare 20 grader. Vädret kan tyckas minst sagt nyckfullt nu och man får hänga med i svängarna bäst man kan.

I färgpsykologin lär rosa symbolisera hopp och positivitet, vilket verkar gå hand i hand med vad vårsolen gör åt sinnelaget.

Statistiken visar att finländare äntligen kommit över sina inrotade fördomar och tagit till sig dessa somriga, friska och lättsamma viner. Ur Alkos uppgifter från i fjol kan man läsa att rosévinernas andel av den totala dryckesförsäljningen fortfarande är blygsam, men att den däremot ökar från år till år, med en klar topp nånstans mellan maj och augusti.

Vad är rosévin?

Namnet kan härledas till franskans "rose", som betyder ros och syftar på dryckens blekröda kulör. Rosé kan också kallas för rosado, rosato eller blush beroende på vilket det land det kommer ifrån.

Färgen. Det simplaste sättet att göra rosévin på vore kanske att blanda rött och vitt vin, men det är de facto mycket ovanligt, och rent av olagligt i de flesta regioner utom Champagne. I regel görs rosé alltid på blå druvor, vars skal får ligga med i musten några timmar efter pressningen. För starkare kulör och kraftigare smak kan skalen få jäsa med ytterligare en kort stund, och slutresultatet varierar i allmänhet från svagt laxskär till fräsig hallonrosa.

Smaken kan vara friskt torra, halvtorra eller till och med lite flirtigt söta med toner av somriga bär som smultron, jordgubbar och hallon. Ofta är de som är mörkare i färgen också mer kraftfulla och lite strävare till sin smak, medan de ljusare kan upplevas som elegantare.

Ursprunget. Vill du ha ett fruktigt och lätt picknickvin kan du vända dig mot nya världens hyllor och ta en titt på de sydafrikanska och sydamerikanska rosévinerna. Söker du däremot nånting mer matorienterat kan det löna sig att hålla sig till Europa. I Frankrike lär det otroligt nog drickas mer rosé än vitt, och nästan 6 procent av hela världens produktion kommer från Provence.

Matcha med. Rosé är otroligt mångsidigt och är inte utan orsak det mest populära lunchvinet i Frankrike – det är lika läskande och friskt som vitt vin, men erbjuder liksom rödvin ändå en rik smakpalett. Bjud som aperitif eller till buffébordet, eller som ett suveränt alternativ till vitt då det serveras somriga sallader, lättare kyckling- och fiskrätter och asiatiskt kryddad mat.

Roséviner värda att pröva

435667 Crudo Negroamaro Rosato Organic 2017

Bild: Alko

Halvtorr spanjor med läskande melon- och smultrontoner – prova till kryddiga skaldjursrätter och njut!

Pris: 10,89

951527 Les Dauphins Rosé Organic 2016

Bild: Alko

Ekologisk fransk rosé med en etikett som för tankarna till 1920-talets Paris och en diskret smak av jordgubbar – perfekt som aperitif i solen.

Pris: 12,48

419677 That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2016

Bild: Alko

Torr och frisk rosé från Tyskland, med lite lingon- och rödvinbärsaromer som gör sig fint med matiga sallader och ljust kött.

Pris: 14,90

Linda Forssell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning